7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2013

world-health-day-2013

«Οι επιπτώσεις της αρτηριακής υπέρτασης στη  δημόσια υγεία» – Η 7Η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, εστιάζοντας παράλληλα σε ετήσια βάση σε συγκεκριμένο θέμα και προβληματική που άπτεται της δημόσιας και παγκόσμιας υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2013 αφιερώνεται στο πρόβλημα της αρτηριακής υπέρτασης, και στις επιπτώσεις που έχει «ο αθόρυβος αυτός φονιάς» για την υγεία των ατόμων και για την εν γένει δημόσια υγεία.

Η αρτηριακή υπέρταση, ή υψηλή και αυξημένη πίεση αίματος, αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. «Συνεισφέρει» στην επιβάρυνση της δημόσιας υγείας μέσω της αύξησης των περιστατικών καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας καθώς και πρόωρης θνησιμότητας και αναπηρίας. Επηρεάζει ανισοβαρώς τους πληθυσμούς σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων όπου τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδυναμίες.

Η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί σπάνια συμπτώματα στα πρωταρχικά της στάδια, και πολύ συχνά οι ασθενείς παραμένουν δίχως διάγνωση. Όσοι διαγνώσκονται με αρτηριακή υπέρταση ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία και να μην μπορούν να ελέγξουν επιτυχώς την πάθησή τους σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η πρώιμη διάγνωση, η κατάλληλη θεραπεία και ο βέλτιστος έλεγχος της αρτηριακής υπέρτασης συνδέονται με σημαντικά υγειονομικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Η θεραπεία των επιπλοκών της αρτηριακής υπέρτασης εμπεριέχει κοστοβόρες παρεμβάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις (καρδιακή χειρουργική επέμβαση bypass, χειρουργική επέμβαση καρωτίδων αρτηριών και αιμοδιάλυση), απομυζώντας τους οικονομικούς πόρους και προϋπολογισμούς των ατόμων αλλά και των κυβερνήσεων.

Η αντιμετώπιση και η μέριμνα για την «μετατόπιση» των συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου (π.χ. ανθυγιεινή διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ και μειωμένη φυσική δραστική δραστηριότητα) μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης. Η χρήση προϊόντων καπνού αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της αρτηριακής υπέρτασης. Εάν δεν ληφθούν οι απαραίτητες δράσεις, μέτρα και ενέργειες για να μειωθεί η έκθεση στους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, ο επιπολασμός των καρδιαγγειακών παθήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι καρδιοπάθειες και λοιπές αγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνόλου των θανάτων στις αναπτυγμένες χώρες. Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι ισχυροί ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Από αρτηριακή πίεση (115/75 mm Hg συστολική / διαστολική) και άνω, για κάθε 20mm Hg αύξηση της συστολι­κής πίεσης ή 10 mm Hg της διαστολικής, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο ή θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, η συστολική πίεση είναι πολύ ισχυρότερος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου από ότι η διαστολική (Πρακτικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Υπέρταση 2008 – Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης -Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2008, 25 (3) σελ. 271-285).

Στη χώρα μας, ο επιπολασμός δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσο όρο 20%. Το ποσοστό των ανδρών είναι 17,71% και των γυναικών 22,49% («Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», Ελληνική Στατιστική Αρχή – 2012).

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Καταληκτικές Ημερομηνίες: 17-25 Μαΐου 2019)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!