«Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα» 2013 – 597.000 φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά

 

Τα παιδιά αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που πλήττεται εντονότερα από την κρίση καθώς ένα στα τρία παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τη νέα Έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα.

«Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα», έκθεση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τη Unicef, έδειξε ότι το 30,4 τοις εκατό των παιδιών, ή σε απόλυτους αριθμούς 597.000 παιδιά, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 322.000 ακόμη παιδιά διαβιούν υπό συνθήκες σοβαρής υλικής αποστέρησης.

 

Τα συγκεκριμένα δεδομένα, αφορούν την περίοδο του έτους 2011, και αναδεικνύουν την αύξηση και των δύο δεικτών από το προηγούμενο έτος αναφοράς σε 9,1% και 38,2% αντιστοίχως.

 

«Η πραγματικότητα είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος , Λάμπρος Κανελλόπουλος, κατα τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, καθώς οι δείκτες αποδεικνύουν ότι η κατάσταση οξύνεται αντί να αμβλύνεται, «επιφέροντας αρνητικές συνέπειες στην ευημερία των παιδιών και σε ζητήματα που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση και ανάπτυξή τους»

 

Τα μέτρα λιτότητας διαλύουν την κοινωνία, καθώς αυξάνεται δραματικά πλέον ο αριθμός των παιδιών που διαβιούν σε νοικοκυριά όπου κανένα μέλος δεν εργάζεται ή που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες.

Αυτό το γεγονός οδηγεί σε ελλείψεις ακόμη και στη διατροφή, σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα διαβίωσης ή ακόμη και στην έκθεση σε περιβαλλοντικά προβλήματα, μόλυνση καθώς και περιορισμούς στην πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας των περικοπών που επιφέρουν τα μέτρα λιτότητας.


Ακόμη ένα ανησυχητικό στατιστικό αφορά στην εφηβική παραβατικότητα: παρουσίασε αύξηση της τάξης του 53,4% μεταξύ του 2010 και 2011.

Η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

  • Στην Ελλάδα η παιδική φτώχεια σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2011 παρουσιάζει πολύ μικρή αύξηση (0,7 μονάδες), ανέρχεται στο 23,7% ενώ τα φτωχά παιδιά ανέρχονται σε 465.000.
  • Ο δείκτης «φτώχεια ή κοινωνικός αποκλεισμός» για το 2011 αφορούσε 597.000 παιδιά δηλαδή ποσοστό 30,4%, που σημαίνει αύξηση κατά 9,1% από το 2010.
  • Τα παιδιά που διαβιούσαν σε «συνθήκες συσσώρευσης πολλαπλών μειονεξιών», δηλαδή σε νοικοκυριά που χαρακτηρίζονται (1) από φτώχεια (2) και από σοβαρή υλική αποστέρηση (3) και από χαμηλή ένταση εργασίας, το 2011 έφθασαν στο 3,5% και ο αριθμός τους εκτινάχτηκε στα 69.000 παιδιά από 12.000 παιδιά που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος το 2010.
  • Η εμμονή της φτώχειας στα παιδιά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση είναι πλέον ιδιαίτερα αισθητή στις εισοδηματικά φτωχότερες ομάδες και υπολογίζεται στο 21,4% με βάση το 60% του διαθέσιμου εισοδήματος.
  • Το ποσοστό των παιδιών που ζει σε νοικοκυριά στα οποία κανείς δεν εργάζεται έφθανε στο 9,2% το 2011 και έχει αυξηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2010 και 2011.

 Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της Έκθεσης:

 

Children in Greece 2013

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!