Νέο Καναδικό Νομοσχέδιο: Ποινή για μασκοφόρους διαδηλωτές έως και 10 χρόνια φυλακή

 

Ο ξεσηκωμός των ανθρώπων αποτελεί ένα αναμφισβήτητο γεγονός που συμβαίνει σε όλη την υδρόγειο, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων να κατεβαίνουν στους δρόμους τα τελευταία χρόνια διαμαρτυρόμενοι για την παγκόσμια κατάσταση. Οι διαμαρτυρίες αυτές συνοδεύονται απο διάφορους ευφάνταστους τρόπους όπως κόρνες, πλακάτ, μάσκες, κοστούμια και ακόμη πιο δημιουργικούς τρόπους, που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να εκφράσουν τις αντιθέσεις τους με τη σύγχρονη πορεία πραγμάτων στην παγκόσμια κοινωνία.

Έρχεται όμως ένα νέο καναδικό νομοσχέδιο (Bill C-309) που απαγορεύει πλέον στους διαδηλωτές να φορούν μάσκα ή οτιδήποτε μπορεί να καλύψει το πρόσωπο τους κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων ή όπως αποκαλούνται νομικά «παράνομων συγκεντρώσεων.» Ενώ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πώς το νομοσχέδιο αυτό ορίζει ακριβώς αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες, είναι σαφές το γεγονός πως οι διαδηλωτές που δεν θα υπακούσουν τον νέο νόμο, μπορούν να καταδικαστούν σε ποινή έως και 10 ετών φυλάκισης, επειδή θα έχουν αποκρύψει την ταυτότητά τους.

Παρότι το νέο νομοσχέδιο διαθέτει εξαιρέσεις για εκείνους που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν μια «νόμιμη δικαιολογία» για να κρύβουν το πρόσωπό τους, όπως π.χ. για θρησκευτικό λόγο ή για ιατρικό σκοπό, το ίδιο αυτό άτομο μπορεί να χρεωθεί με την κατηγορία για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση. Ο νόμος έχει υποστηρικτές όπως και αρνητικές αντιδράσεις. Ενώ οι συντηρητικοί νομοθέτες δέχτηκαν την ιδέα με ευχαρίστηση, οι υπερασπιστές της ιδιωτικότητας και οι υπέρμαρχοι των πολιτικών ελευθεριών έχουν ήδη εξαπολύσει τα «πυρά τους» κατά του νομοσχεδίου. Πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί ασαφέστατη γλώσσα και αμφίσημους νομικούς ορισμούς όπως π.χ. η «νόμιμη δικαιολογία» που αφήνει μεγάλα ερωτήματα αναπάντητα.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη νευρικότητα  στον κόσμο είναι η  επέκταση της δύναμης της αστυνομίας, όπως αυτή εγκρίθηκε πρόσφατα με το νέο νομοσχέδιο,  δίνοντας μεγαλύτερη «ελευθερία» στις αστυνομικές αρχές κατά των επονομαζόμενων παράνομων συγκεντρώσεων.
Η Καναδική νομοθεσία ορίζει μια συγκέντρωση ως παράνομη όταν μια ομάδα τριών ή περισσότερων ανθρώπων που «ενοχλούν την κοινωνική ειρήνη με πολυτάραχες διαδηλώσεις» ή «προκαλούν άλλα πρόσωπα να διαταράξουν την ειρήνη, άσκοπα και χωρίς εύλογη αιτία».

Είναι αυτό ένα ακόμη νομοσχέδιο που στοχεύει να δημιουργήσει φόβο, πίσω από την φαινομενική ταμπέλα του ανεξέλεγκτου πολίτη; Αποθαρρύνονται οι άνθρωποι με διάφορους τρόπους να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες;  Ανεξάρτητα από την απάντηση, φαίνεται πως ο κλοιός σφίγγει απειλητικά τους πολίτες, καθώς η παγκόσμια αναταραχή συνεχίζεται.

trueactivist.com

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  3 Οκτωβρίου 2019: Η Διεθνής Ημέρα Δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!