Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης

Τον Δεκέμβρη του 1987, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε η 26η Ιουνίου να αποτελέσει την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους, ως έκφραση της θέλησής της να ενισχύσει τη δράση και τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της για μια διεθνή κοινωνία απαλλαγμένη απο την χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε ότι παρά τις συνεχόμενες και αυξημένες  προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα, το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και ευημερία της ανθρωπότητας, ιδίως των νέων, και ότι υπονομεύει την κοινωνικο-οικονομική και πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Έτσι ενθάρρυνε την Επιτροπή και το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών περί ναρκωτικών και εγκλήματος (United Nations Office on Drugs and Crime) να συνεχίσουν το έργο τους σχετικά με τον διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να παρέχουν την πληρέστερη δυνατή χρηματοδοτική και πολιτική υποστήριξη προκειμένου το Γραφείο να συνεχίσει να επεκτείνει και να ενισχύσει τις επιχειρησιακές και τεχνικές της δραστηριότητές.

Καμπάνια 2013

WDC13_slogan_1line_EN

Σήμερα, υπάρχει ένα νέο ανησυχητικό πρόβλημα  που αφορά τα ναρκωτικά. Η αυξημένη ζήτηση έχει αυξήσει τη διακίνηση ουσιών που δεν βρίσκονται υπό διεθνή έλεγχο. Έτσι η παγκόσμια εκστρατεία 2013 του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών (UNODC) “Make health your ‘new high’ in life, not drugs” έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό, και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NPS). Οι ουσίες αυτές που πωλούνται ανοιχτά, μεταξύ άλλων και μέσω του διαδικτύου,  δεν έχουν δοκιμαστεί για την ασφάλεια τους και μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τα παραδοσιακά ναρκωτικά.

Τα NPS (ψυχοδραστικές ουσίες) πολλαπλασιάζονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς και διατίθενται στο εμπόριο ως “νόμιμα ναρκωτικά”, “χημικές ουσίες έρευνας”, “φυτικά τρόφιμα” και “άλατα μπάνιου”. Η χρήση των όρων αυτών δίνει μια παραπλανητική νομιμότητα, πασύροντας τους  νέους να πιστέψουν πως πρόκειται για χαμηλού κινδύνου “διασκέδαση”. Ακόμη, ο επι σκοπού όρος των ουσιών αυτών «όχι για ανθρώπινη κατανάλωση», παρέχει έναν τρόπο αποφυγής της νομοθεσίας περί ελέγχου ναρκωτικών.

Ο τεράστιος αριθμός των NPS που έρχονται στο προσκήνιο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, επιδεινώνεται από την έλλειψη κατανόησης των αρνητικών επιπτώσεων και οι εθιστικές ιδιοτήτες αυτών των ανεξέλεγκτων ουσιών,  αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία.
Συχνά, η διαφορά ανάμεσα σε μια «ασφαλή» και μια τοξική δόση είναι οριακή και τα NPS έχουν συσχετιστεί με θανάτους, παραλήρημα και βίαιη συμπεριφορά. Μείγματα NPS που αγοράστηκαν εν αγνοία από χρήστες έχουν οδηγήσει σε απρόβλεπτες και μερικές φορές καταστροφικές συνέπειες.

NPS: κατηγορίες νέων ψυχοδραστικών ουσιών

www.un.org

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2019: αποτελέσματα της δεκαετούς προσπάθειας της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» στην ενδυνάμωση των γονέων και τη διευκόλυνση του θηλασμού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!