Think.Eat.Save. – Φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Το φετινό θέμα για τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι Think.Eat.Save.  Το Think.Eat.Save αποτελεί μια καμπάνια κατά των αποριμμάτων τροφίμων αλλά και της απώλειας τους Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται άδικα.  Αυτό το ποσό είναι ισοδύναμο με το ποσό που παράγεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, 1 στους 7 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πάει για ύπνο πεινασμένος  και περισσότερα από 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη τεράστια ανισορροπία στον τρόπο ζωής και τις προκύπτουσες καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, το φετινό θέμα – Think.Eat.Save – ενθαρρύνει να αποκτήσει ο κόσμος μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις επιλογές τροφίμων και βοηθά στο να παίρνει αποφάσεις  ύστερα απο την κατάλληλη ενημέρωση. 

Ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να μας παρέχει επαρκείς πόρους για να στηρίξει 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους  (αναμένεται αύξηση του πληθυσμού σε 9 δισεκατομμύρια έως το 2050), ο FAO εκτιμά ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων οδηγείται σε σπατάλη ή απώλεια. Τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούν πληγή για τους φυσικούς πόρους και συμβάλλουν σε αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Η φετινή καμπάνια παροτρύνει όλους να αναλάβουν δράση από το σπίτι τους και στη συνέχεια να γίνουν μάρτυρες της δύναμης των συλλογικών αποφάσεων που έχουν παρθεί απο τους ίδιους αλλά και απο τον υπόλοιπο κόσμο, για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, την εξοικονόμηση χρημάτων, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων αλλά και τη επιβολή στο να γίνουν οι  διαδικασίες παραγωγής πιο αποτελεσματικές.

Εάν υπάρχει σπατάλη τροφίμων, αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή όλων των τροφίμων, πηγαίνει επίσης χαμένο. Για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 1.000 λίτρα νερού για την παραγωγή 1 λίτρου γάλακτος και περίπου 16.000 λίτρα πηγαίνουν στα τρόφιμα μιας αγελάδας για να κάνει ένα χάμπουργκερ. Οι προκύπτουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις  ίδιες τις αγελάδες αλλά και απο όλη την αλυσίδα τροφίμων, όλα καταλήγουν να είναι μάταια, όταν χάνουμε τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων καταλαμβάνει το 25% του συνόλου των κατοικήσιμης γης και είναι υπεύθυνη για το 70% της κατανάλωσης πόσιμου νερού, το 80% της  αποδασοποίησης, και το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η παραγωγή τροφίμων είναι η μεγαλύτερη αιτία απώλειας της βιοποικιλότητας και της αλλαγής της χρησιμότητας της γης. 

Παίρνοντας σκεπτόμενες αποφάσεις επομένως σημαίνει, για παράδειγμα, ότι έχετε επιλέξει σκόπιμα τρόφιμα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως τα βιολογικά τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούν χημικές ουσίες κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Η επιλογή τοπικών προιόντων μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν έχουν “πεταχτεί” στα μισά του δρόμου σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου περιορίζονται οι εκπομπές αερίων.

Έτσι, σκεφτείτε πριν καταναλώσετε τρόφιμα και σώστε το περιβάλλον.

unep.org

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!