Εθισμός στα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Πρόσφατες ειδήσεις κατέδειξαν την αύξηση του αριθμού των εφήβων και των ενηλίκων στις ΗΠΑ που κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κυρίως παυσίπoνων.

Το Γραφείο Εθνικού Ελέγχου για τα Ναρκωτικά του Λευκού Οίκου, υποστηρίζει ότι η κατάχρηση συνταγογραφούμενων αναλγητικών κατατάσσεται πλέον δεύτερη πίσω από τη μαριχουάνα-ως το πιο διαδεδομένο πρόβλημα ναρκωτικών του έθνους. Ενώ η συνολική χρήση ναρκωτικών στους νέους είναι 23% κάτω από το 2001, περίπου 6,4 εκατομμύρια Αμερικανοί αναφέρουν μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Νέοι χρήστες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με τον αριθμό των νέων ανθρώπων που χρησιμοποιούν μαριχουάνα. Μεγάλο μέρος αυτού του φαινομένου φαίνεται να τροφοδοτείται από τη σχετική ευκολία πρόσβασης σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Περίπου το 60% των ανθρώπων που κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων παυσίπονων είχαν πρόσβαση στα φάρμακα μέσω φίλου ή συγγενή, δωρεάν.

Εθισμός στα Παυσίπονα

Παυσίπονα όπως Vicodin και OxyContin (οξυκωδόνη) είναι οπιούχα και είναι πολύ ισχυρά φάρμακα κατά του πόνου, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπό τη στενή επίβλεψη γιατρού. Αυτά τα ίδια φάρμακα, όταν λαμβάνονται λανθασμένα μπορεί να προκαλέσουν εθισμό (που χαρακτηρίζεται από ψυχαναγκαστική αναζήτηση και χρήση) καθώς δρουν στα ίδια μέρη του εγκεφάλου, όπως η ηρωίνη.

Αυτά τα παυσίπονα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία ατόμων που χρήζουν ιατρικής ανάγκης για αυτά τα φάρμακα. Όμως, η χρήση αυτών των φαρμάκων χωρίς την επίβλεψη ιατρού ή για σκοπούς διαφορετικούς από την προβλεπόμενη χρήση τους, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από την υπερδοσολογία.

Ποια είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στα οποία γίνεται κατάχρηση;

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στα οποία γίνεται κατάχρηση ή χρησιμοποιούνται για μη ιατρικούς λόγους,  μπορεί να αλλάξουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε εξάρτηση. Συνήθως οι κατηγορίες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που γίνεται κατάχρηση περιλαμβάνουν:

-οπιοειδή (συχνά συνταγογραφούνται  για την αντιμετώπιση του πόνου) 

-Αντικαταθλιπτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (συχνά συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση του άγχους και των διαταραχών ύπνου)

– Διεγερτικά (συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση ναρκοληψίας, ADHD (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) και  παχυσαρκίας

Η μακροχρόνια χρήση των οπιοειδών ή αντικαταθλιπτικών του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση και εθισμό.  Τα διεγερτικά, όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε καταναγκαστική χρήση, παράνοια, επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σώματος, και καρδιακή αρρυθμία.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πάνω από 1 στις 3 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν και τις δύο ακραίες μορφές δυσθρεψίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!