Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας

Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε τραυματικά και στρεσογόνα γεγονότα της ζωής. Η ανάπτυξη της προσαρμοστικότητας είναι προσωπική υπόθεση.

1. Συνδεθείτε

Οι καλές σχέσεις με τους στενούς συγγενείς και φίλους είναι σημαντικές. Η αποδοχή βοήθειας και η υποστήριξη από αυτούς που νοιάζονται για εσάς και είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν, ενισχύει την προσαρμοστικότητα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν σημαντική βοήθεια όντας ενεργοί σε ομάδες πολιτών π.χ. τοπικές ομάδες, που παρέχουν κοινωνική υποστήριξη και βοηθούν στην ανάκτηση ελπίδας. Η παροχή βοήθειας σε άλλους την στιγμή που το έχουν ανάγκη, μπορεί επίσης να ωφελήσει και το άτομο που βοηθά. 

2.Αποφύγετε να βλέπετε τις κρίσεις ως ανυπέρβλητα προβλήματα

Δεν μπορείτε να αλλάξετε το γεγονός, όποια ιδιαίτερα στρεσογόνα γεγονότα συμβαίνουν, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που τα ερμηνεύετε και ανταποκρίνεστε σε αυτά. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πέρα από το παρόν, πώς οι συνθήκες στο μέλλον μπορεί να είναι καλύτερες. Σημειώστε τυχόν τρόπους με τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε ήδη καλύτερα καθώς έρχεστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις.

3. Αποδεχτείτε ότι οι αλλαγές είναι ένα μέρος της ζωής

Ορισμένοι στόχοι μπορεί να μην είναι πλέον επιτεύξιμοι ως αποτέλεσμα δυσμενών καταστάσεων. Η αποδοχή των συνθηκών που δεν μπορούν να αλλάξουν μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στις συνθήκες που μπορείτε να αλλάξετε.

4. Κινηθείτε προς τους στόχους σας

Αναπτύξτε ρεαλιστικούς στόχους. Κάντε κάτι τακτικά – ακόμη και αν αυτό φαίνεται σαν ένα μικρό επίτευγμα – που σας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσετε προς τους στόχους σας. Αντί να εστιάζετε σε εργασίες που φαίνονται ακατόρθωτες, ρωτήστε τον εαυτό σας, “Τι είναι αυτό που μπορώ να πραγματοποιήσω σήμερα και με βοηθά να κινηθώ προς την κατεύθυνση που θέλω να πάω;”

5. Λάβετε αποφασιστικά μέτρα

Πράξτε όσο μπορείτε σχετικά με τις ανεπιθύμητες καταστάσεις. Κάντε αποφασιστικές ενέργειες, αντί να αποσπάστε εντελώς από τα προβλήματα και τα άγχη, επιθυμώντας να  εξαφανιστούν ώστε να μην τα αντιμετωπίσετε.

6. Αναζητήστε ευκαιρίες για αυτογνωσία

Οι άνθρωποι μαθαίνουν συχνά τους εαυτούς τους και διαπιστώνουν ότι έχουν εξελιχθεί σε κάποιο βαθμό, ύστερα από το βίωμα και την αντιμετώπιση μιας απώλειας. Πολλοί άνθρωποι που έχουν βιώσει τραγωδίες και κακοτυχίες έχουν αναφερθεί σε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, μια μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής δύναμης-ακόμη και όταν αισθάνονται ευάλωτοι, μια αυξημένη αίσθηση αυτο-αξίας, μια πιο ανεπτυγμένη πνευματικότητα και μια αυξημένη εκτίμηση για τη ζωή.

7. Αναπτύξτε μια θετική άποψη για τον εαυτό σας

Η ανάπτυξη εμπιστοσύνης στην ικανότητά σας να λύσετε τα προβλήματα και να εμπιστευθεί το ένστικτό σας, βοηθά στην οικοδόμηση της προσαρμοστικότητας.

8. Να σκέφτεστε την προοπτική των καταστάσεων

Ακόμα και όταν αντιμετωπίζετε πολύ οδυνηρά γεγονότα, προσπαθήστε να εξετάσετε την αγχωτική κατάσταση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να διατηρήσετε μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

9. Διατηρήστε μια αισιόδοξη προοπτική

Μια αισιόδοξη προοπτική σας δίνει τη δυνατότητα να αναμένετε ότι καλά πράγματα θα συμβούν στη ζωή σας. Δοκιμάστε να φαντάζεστε αυτά που θέλετε, από το να ανησυχείτε για αυτά που φοβάστε.

10. Φρόντισε τον εαυτό σας

Δώστε προσοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα συναισθήματά σας. Επιδοθείτε σε δραστηριότητες που σας προσφέρουν απόλαυση και χαλάρωση. Να ασκείστε τακτικά. Η φροντίδα του εαυτού σας βοηθά στο να κρατάτε το μυαλό και το σώμα σας σε “φόρμα” για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απαιτούν ανθεκτικότητα.

Διαβάστε Επίσης  Έκτακτη Υγειονομική Κατάσταση και Καταυλισμοί Τσιγγάνων/Ρομά: Δράση Τώρα!

health.howstuffworks.com

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!