Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

H 17η Ιουλίου είναι η ημέρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η ημερομηνία της 17ης Ιουλίου εγκρίθηκε από τη Συνέλευση των Κρατών Μελών κατά την διάσκεψη για την αναθεώρηση του Καταστατικού της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε στην Καμπάλα (Ουγκάντα) τον Ιούνιο του 2010 και σηματοδοτεί την επέτειο από την υιοθέτηση του Καταστατικού της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη της Παγκόσμιας Διεθνούς Δικαιοσύνης.

Η ημερομηνία τιμά την 17η Ιουλίου του 1998, όταν η διεθνής κοινότητα κατέληξε στην ιστορική απόφαση της έγκρισης του Καταστατικού της Ρώμης, τη νομική βάση για την ίδρυση του Παγκόσμιου Ποινικού Δικαστηρίου. Η υιοθέτηση του Καταστατικού της Ρώμης ήταν ένα βαρυσήμαντο βήμα προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τους δράστες των πιο σοβαρών εγκλημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος – γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κόσμου.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court), είναι το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών των πιο σοβαρών εγκλημάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, που δεν αποτελεί μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας. Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες του Ελεγκτικού Συνεδρίου χρηματοδοτούνται κυρίως από τα συμβαλλόμενα κράτη, λαμβάνει επίσης εθελοντικές εισφορές από τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς, ιδιώτες, επιχειρήσεις και άλλους φορείς.

Η διεθνής κοινότητα φιλοδοξούσε από καιρό  τη δημιουργία ενός μόνιμου διεθνούς δικαστηρίου, και κατά τον 20 αιώνα, κατέληξε συναινετικά σχετικά με τους ορισμούς της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου. Οι δίκες της Νυρεμβέργης και του Τόκιο αφορούσαν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ειρήνης και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη δεκαετία του 1990, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα δικαστήρια, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα ήταν το αποτέλεσμα της συναίνεσης ότι η ατιμωρησία είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, επειδή ιδρύθηκαν για εγκλήματα που διαπράχθησαν μόνο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαμάχης, υπήρξε γενική συμφωνία ότι ένα ανεξάρτητο, μόνιμο ποινικό δικαστήριο ήταν απαραίτητο.

Πηγές: International Criminal Court,   International Criminal Justice Day

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2019: "Ενεργώντας μαζί για να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες για να τερματίσουν τη φτώχεια"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!