Το στίγμα οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας των ατόμων με ψυχικές ασθένειες

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, συμπέραναν ότι οι αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις απέναντι σε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες αποτελούν έναν ισχυρό επεξηγηματικό παράγοντα για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.

Η μελέτη ανέφερε το εξής : “Η διαβίωση σε μία χώρα όπου ένα μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων θεωρεί ότι οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες είναι επικίνδυνοι σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανεργίας για όσους έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, δίχως παράλληλα να επηρεάζονται οι δείκτες ανεργίας όσων δεν έχουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνεργοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας είναι λιγότερο πιθανόν να αναζητήσουν βοήθεια, και απαιτείται εξειδικευμένη υποστήριξη και προσέγγιση από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η Δρ. Sara Evans-Lacko, η κύρια συγγραφέας της μελέτης και λέκτορ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, δήλωσε ότι η μελέτη δεν ανέλυσε τους δείκτες ανεργίας για ξεχωριστά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέδειξε ότι τα ευρήματα αποτελούν μία γενική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες πολιτιστικές καταστάσεις.

“Κατά τη διάρκεια μίας περιόδου ύφεσης, όσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας βρίσκονται αντιμέτωποι με την χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής τους θέσης – Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια, αλλά είναι σίγουρα δυσκολότερο να βρουν δουλειά όσοι άνεργοι εμφανίζουν “μεγάλο κενό” στο βιογραφικό τους. Επίσης, αν οι εργοδότες αποφασίσουν σε απολύσεις και περικοπές προσωπικού τότε οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες είναι περισσότερο ευάλωτοι”

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αναλύει συμπερασματικά η μελέτη, είναι ότι η οικονομική κρίση μπορεί να εντείνει τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων ανθρώπων, όπως των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας. 

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ψυχική Διαχείριση της Επιδημίας COVID-19 στο Γενικό Πληθυσμό | Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!