Δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ευρώπη – Αύξηση εισιτηρίων στη χώρα μας

Δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ευρώπη - Αύξηση εισιτηρίων στη χώρα μας, socialpolicy.gr

Ταλίν Εσθονίας: Κάρτα δωρεάν επιβίβασης σε όλα τα ΜΜΜ για τους πολίτες

Ενώ στη χώρα μας αναμένεται η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες κατά 25%, στην περίπτωση που ψηφιστεί η πρόταση του Υπουργείου οικονομικών για μείωση της επιδότησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς  από τον προϋπολογισμό, Ευρωπαικές πόλεις όπως το Ταλίν της Εσθονίας και η πόλη Hasselt του Βελγίου (η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που υιοθέτησε δωρεάν σύστημα μετακίνησης εντός των ορίων της πόλης) παρέχουν δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους κατοίκους τους.  Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι η πρώτη μεγάλη πόλη της Ευρώπης που εφαρμόζει τη δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ ενώ παράλληλα πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και από μέτρα λιτότητας.

Το μηδενικό κόστος μετατρέπει το δημόσιο σύστημα μετακινήσεων σε ένα σύστημα πρώτης επιλογής από τους κατοίκους, καθιστώντας το δίκαιο προς τις ομάδες πολιτών χαμηλού εισοδήματος, τους ανέργους και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Παράλληλα, από ένα δωρεάν σύστημα μετακίνησης προκύπτουν και οφέλη που βελτιώνουν το πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης (εάν συνδυαστεί με επιπλέον μέτρα ρύθμισης της μετακίνησης για οχήματα Ι.Χ. μέσα στο κέντρο της πόλης) καθώς και περιβαλλοντικά οφέλη (μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης).

Το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ εφαρμόζεται επίσης σε πολλές ακόμη Ευρωπαικές πόλεις, χωρών όπως η Γαλλία και η Σουηδία. 

socialpolicy.gr

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!