«Η επιδίωξη της ισότητας αποτελεί ευθύνη όλων μας»

“Εάν διερωτάστε γιατί πρέπει να είμαστε τόσο άνισοι μεταξύ μας, τότε αποτελείτε μέρος της λύσης (του προβλήματος)”, επεξηγεί ο Danny Dorling.

Danny Dorling — «Τελικά υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που είναι υπέρμετρα έξυπνοι αλλά διαθέτουν και τις δεξιότητες να διευθύνουν μία εταιρεία, τις κοινωνικές δεξιότητες δηλαδή να ηγηθούν μιας εταιρίας σε αυτό το επίπεδο. Είναι, απλώς, η φύση του κόσμου.. Εάν αυτό το άτομο διαθέτει τις συγκεκριμένες δεξιότητες, τότε δικαιούται τα χρήματα» – Άντρας, 37 ετών, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, με αμοιβή που υπερβαίνει τις £100,000 λίρες ετησίως.

Η ισότητα έχει σημασία, καθώς όταν υφίστανται συνθήκες ανισότητες, όλοι θα πρέπει να υποστούμε προσβλητικές ιδέες και κλισέ, όπως την φράση «η ανισότητα αποτελεί μέρος της φύσης του κόσμου» ή ότι «ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων είναι υπέρμετρα έξυπνοι»

‘Η ισότητα έχει σημασία καθώς τα ανθρώπινα όντα ακμάζουν σε κοινωνίες όπου όλοι μεταχειριζόμαστε ως ίσοι’ – Anthony Freda

Τα ανθρώπινα όντα ακμάζουν σε κοινωνίες όπου όλοι μεταχειριζόμαστε περισσότερο ως ίσοι, αντίθετα με την υφιστάμενη άνιση μεταχείριση με βάση την πνευματική ικανότητα, τις κοινωνικές δεξιότητες ή οποιαδήποτε άλλη ικανότητα. Εργαζόμαστε καλύτερα, συμπεριφερόμαστε καλύτερα και σκεφτόμαστε ορθότερα όταν δεν υποθέτουμε εκ του προοιμίου ότι ορισμένοι από εμάς είναι καλύτεροι, έχουν μεγαλύτερη αξία και δικαιούνται περισσότερα.

Αντιθέτως, αποδίδουμε χειρότερα ως κοινωνικό σύνολο, συμπεριφερόμαστε και πράττουμε βάσει του προσωπικού συμφέροντος, είμαστε πολύ λιγότεροι χαλαροί και δεν χρησιμοποιούμε την φαντασία και τις πλήρεις δυνατότητες μας μακροπρόθεσμα, όταν διαβιούμε υπό την πίεση των μεγάλων ανισοτήτων – και ειδικότερα όταν ζούμε υπό την ψευδαίσθηση ότι οι ανισότητες αυτές είναι εν μέρει δικαιολογημένες.

Η επιδίωξη μεγαλύτερης ισότητας αποτελεί ευθύνη όλων μας  

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ανά την υφήλιο απολαμβάνουν μεγαλύτερη ισότητα σε πάρα πολλούς τομείς, εν συγκρίσει με τους προγόνους τους. Σε σχέση με την ισότητα των φύλων, η θέση των γυναικών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Καθώς η θνησιμότητα κατά τον τοκετό συνεχίζει να μειώνεται, πλέον – για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου – οι γυναίκες αναμένεται να αποτελέσουν την πλειονότητα των ανθρώπων στον Πλανήτη. Ένα ακόμη παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ισότητας είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι διαβιούν πλέον σε αποικίες (όπως αυτές ορίζονται διασταλτικά). Ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι κυβερνώνται πλέον από μία εμφανή δικτατορική διακυβέρνηση.

Μόλις πρόσφατα, μία μεγάλη πλειονότητα παιδιών ανά τον κόσμο μεταχειρίζονται ισότιμα ώστε να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν – γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

Ταυτόχρονα όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν μικρότερη ισότητα σε περισσότερους τομείς από ότι οι γονείς τους.

Οι γυναίκες αποτελούν την μεγάλη πλειονότητα των φτωχών ανθρώπων της υφηλίου. Ο θάνατος κατά τον τοκετό παραμένει η νούμερο 1 αιτία θνησιμότητας για τις γυναίκες. Οι περισσότεροι από εμάς, πλέον, ζούμε παγκοσμίως υπό τον ζυγό των αποικιοκρατικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, με ορισμένα από τα στελέχη των επιχειρήσεων αυτών να επιμένουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της κύριας επικέντρωσης στο απάνθρωπο υπερκέρδος. Θα μπορούσαμε,  επίσης, βάσει των εξελίξεων της επιστήμης, να αποτρέψουμε με ευκολία την πλειονότητα των θανάτων μικρών παιδιών κάθε χρόνο, αλλά επιλέγουμε να μην το κάνουμε… Τουλάχιστον πλέον έχουμε αυτήν την επιλογή..

Οι τεχνολογίες και η γνώση που μας έδωσαν αυτήν την επιλογή αναπτύχθηκαν μονάχα σε περιοχές όπου κερδήθηκε η μάχη απέναντι στις ανισότητες ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη μελέτη της ιατρικής και της επιστήμης όχι μόνο στην ομάδα των ελίτ αλλά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ώστε να επιτευχθούν επιστημονικές πρόοδοι..

Εάν η μεγαλύτερη ισότητα αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, την αποκρυπτόμενη λύση για πολλά από τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, τότε αποτελεί εξαιρετικής σημασίας η επικέντρωση στα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτήν, και όχι στα δεινά που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της ανισότητας..

Ας γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Όσοι δικαιολογούν την ύπαρξη μεγάλων ανισοτήτων υποδεικνύουν ορισμένες φορές (με αντικρουόμενα επιχειρήματα) ότι αποτελεί εγγενή επιθυμία των ανθρώπων να επιθυμούν την κατάσταση της ανισότητας.

Όμως αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε τι είναι η ισότητα. Το έχουμε βιώσει εάν έχουμε μεγαλώσει σε μία οικογένεια που θεωρείται «φυσιολογική οικογένεια». Εάν δεν συμπεριφερόμαστε στους φίλους μας ως ίσους, τότε δεν είναι φίλοι μας. Εάν δεν συμπεριφερόμαστε στον/στην σύντροφό ως ίσο τότε δεν είναι πραγματικός σύντροφός μας.

Εάν διερωτάστε γιατί πρέπει να είμαστε τόσο άνισοι μεταξύ μας, τότε αποτελείτε μέρος της λύσης του προβλήματος. Εάν βλέπετε τους άλλους ανθρώπους ως ίδιους με εσάς, τότε αποτελείτε μέρος της λύσης. Εάν είστε αξιοπρεπής, και θέλετε να μεταχειρίζεστε τους άλλους αξιοπρεπώς, τότε αποτελείτε μέρος της λύσης. Κανείς δεν θα πρέπει να επιζητεί να είναι μέρος του προβλήματος.

Το πλήρες άρθρο δημοσιεύθηκε πρωταρχικά στο Strike! Magazine.

Ο Danny Dorling είναι καθηγητής Ανθρώπινης Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Το συγκεκριμένο κείμενο βασίστηκε στο βιβλίο του The No Nonsense Guide to Equality

newint.org

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  The Street Art Project | Συνεντεύξεις με άτυπες και τυπικές κοινωνικές ομάδες που (απ)ασχολούνται στο πεδίο της “Street Art”

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!