Κροατία: Δημιουργείται ευρωπαϊκό κέντρο μελετών των κοινοτήτων των Ρομά

Ευρωπαϊκό κέντρο μελετών των κοινοτήτων των Ρομά θα δημιουργηθεί στο Ζάγκρεμπ σύμφωνα με τα συμπεράσματα συμποσίου που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Κροατίας με θέμα την «Παγκόσμια Ημέρα της γλώσσας των Ρομά» (5η Νοεμβρίου).

Γλωσσολόγοι από 20 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο τριήμερο συμπόσιο διαπίστωσαν ότι πρέπει να προωθηθούν οι θεωρητικές και ψυχο-γλωσσικές έρευνες της γλώσσας των Ρομά, να ιδρυθούν εθνικά κέντρα σε όλες τις χώρες με πληθυσμό Ρομά και να οργανωθεί η διδασκαλία της γλώσσας των Ρομά από τα δημοτικά σχολεία έως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η γλώσσα των Ρομά (ρομανί) είναι μη τυποποιημένη έχει 60 διαλέκτους και απαιτείται έργο για την τυποποίηση, τη διατήρηση και τη βελτίωσή της επισήμαναν οι συμμετέχοντες στην επιστημονική συνάντηση.

Στο επίκεντρο του συμποσίου βρέθηκε η πολυκεντρικότητα στην τυποποίηση της γλώσσας των Ρομά και ο διαλεκτικός κατακερματισμός της που έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα εκπαίδευσης των Ρομά στη μητρική τους γλώσσα, ανέφερε ο καθηγητής Λιατίφ Ντεμίρ ο οποίος διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Ζάγκρεμπ τα μαθήματα: «Εισαγωγή στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό των Ρομά» και «Εισαγωγή στη γλώσσα των Ρομά».

Το συμπόσιο οργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ρομά – την οργάνωση «ομπρέλα» της κοινότητας των Ρομά στην Κροατία και την ένωση για την προώθηση της εκπαίδευσης των μελών της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας «Kali Sara».

Η πρωτοβουλία ανακήρυξης της 5ης Νοεμβρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γλώσσας των Ρομά, ξεκίνησε από την Κροατία το 2008 με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου λεξικού από την κροατική γλώσσα στη ρομανί και αντίστροφα, του συγγραφέα και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των μειονοτήτων στην κροατική Βουλή, Βέλικο Καϊτάζι.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Περίοδοι κρίσης και ενδοοικογενειακή βία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!