Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

H Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (UNESCO, 2001) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Νοεμβρίου, προσφέροντας μια ευκαιρία για να αποδείξει στο ευρύ κοινό γιατί η επιστήμη είναι σχετική με την καθημερινή ζωή.

Ο στόχος που επιδιώκεται γεφυρώνοντας την επιστήμη με την κοινωνία, είναι να εξασφαλίζεται πως οι πολίτες ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο των επιστημόνων στην κατανόηση του πλανήτη μας, κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο βιώσιμες. Πρόσφατα θέματα που έχουν περιληφθεί στον εορτασμό της μέρας, είναι  “προς πιο πράσινες κοινωνίες” (2011), “η επιστήμη για την προσέγγιση των λαών και των πολιτισμών” (2010) και “αστρονομία” (2009).

Κάθε χρόνο, διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, πανεπιστήμια, δήμοι, μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθηγητές, σχολεία και έτεροι φορείς ενθαρρύνονται να οργανώνουν το δικό τους εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Επιστήμης.

Από την ίδρυσή της, η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης έχει δημιουργήσει, συγκεκριμένα σχέδια, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για την επιστήμη σε όλο τον κόσμο. Πολλά υπουργεία έχουν ανακοινώσει την αύξηση των δαπανών για την επιστήμη ή τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού ή ερευνητικού φορέα.  Η Ημέρα συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε συνεχείς συγκρούσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία της ισραηλινο-παλαιστινιακής οργάνωσης Science (IPSO), με την υποστήριξη της UNESCO.

Η UNESCO προσφέρει ανοικτή πρόσβαση, στο τριμηνιαίο περιοδικό, A World of Science, το οποίο καθιστά γνωστή στο ευρύ κοινό την επιστήμη και ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του πόσιμου νερού και της προστασίας της βιοποικιλότητας, της πράσινης χημείας, της αειφόρου γεωργίας και της κλιματικής αλλαγής. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων, οι οποίοι μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως πηγή.

en.unesco.org

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ύπνος και άγχος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει στοιχεία για την στενή τους σύνδεση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!