Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας – Το προφίλ της σύγχρονης σκλαβιάς στη Βραζιλία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Κατάργηση της Δουλείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η σύγχρονη δουλεία λειτουργεί εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η ημέρα δεν πρέπει να συγχέεται με την Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι προσηλωμένα στην καταπολέμηση της δουλείας, θεωρώντας την καταναγκαστική εργασία,  τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας και την εμπορία ανθρώπων, ως τις σύγχρονες μορφές δουλείας. Πηγές αναφέρουν ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο για φθηνή εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση.

Αυτοί οι τύποι δουλείας αποτελούν παγκόσμια προβλήματα και παραβιάζουν το άρθρο τέσσερα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ορίζει ότι: “Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Απαγορεύεται η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή τους”.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η καταναγκαστική εργασία λαμβάνει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των “δεσμών” λόγω οικονομικών χρεών, της εμπορίας ανθρώπων και τη σύγχρονη δουλεία.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας  “Retrato Escravo” (“Slave Portrait») του João Roberto Ripper και Sergio Carvalho, που πρόσφατα κέρδισαν το Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου Φωτογραφίας στο διαγωνισμό Φωτογραφίες της χρονιάς 2013 – Βραβεία Λατινικής Αμερικής. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη σύγχρονη σκλαβιά στη Βραζιλία και αποκαλύπτει τις κακές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης πολλών γυναικών, ανδρών και παιδιών. Η επιλογή των φωτογραφιών επικεντρώνεται στην βιομηχανία της υλoτομείας.
 
e14187

Ο σύζυγός της Antonia σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Έκτοτε αγωνίζεται για δικαιοσύνη.

e14196

Χιλιάδες νεαρές γυναίκες και άνδρες στη Βραζιλία ζουν και εργάζονται σε επισφαλείς και συχνά ταπεινωτικές συνθήκες. Πολλοί ζουν σε κατοικίες χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.

e14194

Τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας στη βιομηχανία υλοτομίας είναι συχνά αντιμέτωπα με εξαιρετικά δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Αρκετοί από τους εργάτες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν πέρα από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης ώστε να αποπληρώσουν τα δάνεια ή τα χρέη τους.

e14197

Πολλές γυναίκες αφήνονται στην τύχη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού οι σύζυγοί τους “παρασύρονται” μακριά με την υπόσχεση μιας θέσης εργασίας στη βιομηχανία υλοτομίας. Πολλές από αυτές περιμένουν μάταια την επιστροφή τους, καθώς οι σύζυγοί τους μερικές φορές δεν επιστρέφουν ποτέ.

e14201

Πολλοί εργαζόμενοι στη Βραζιλία δεσμεύονται σε καταναγκαστική εργασία εξαιτίας της ακραίας φτώχειας.Η συλλογή φυσικού καουτσούκ από τα δέντρα είναι μια συχνή μορφή αγροτικής καταναγκαστικής εργασίας.

e14211

Εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο της υλοτομίας στο Maranhão.

e14202

Μερικά νεαρά αγόρια στη Βραζιλία ονειρεύονται να γίνουν ποδοσφαιριστές.Αντ’αυτού, εγκλωβίζονται στην καταναγκαστική εργασία.

Πηγές: iloartworks.org , timeanddate.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Βίντεο: «Η Χιλή ξύπνησε»

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!