Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana γίνεται 5 ετών, με 30 εκατ. αντικείμενα

Η Europeana (www.europeana.eu), η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, Μουσείο και Αρχείο της Ευρώπης, γιόρτασε τον Νοέμβριο 2013 τα πέμπτα γενέθλιά της, φθάνοντας, ταυτόχρονα, τα 30 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα, δύο χρόνια πριν από τον προβλεπόμενο στόχο. Η Europeana συλλέγει σε μία ενιαία βάση δεδομένων, την πληροφορία που συνοδεύει τα ψηφιακά αντικείμενα και παρέχει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στο πολιτιστικό υλικό που συλλέγεται σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Σήμερα, πάνω από 2.300 πολιτιστικοί οργανισμοί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν περιεχόμενο όπως χάρτες, βιβλία, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής. Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για παλαιό υλικό. Το 30ο εκατομμυριοστό αντικείμενο που προστέθηκε στη Europeana είναι η ταινία κινουμένων σχεδίων The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore το οποίο κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας για την Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους το 2012.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Europeana έχει γίνει κινητήρια δύναμη για τον χώρο της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2012 αποτέλεσε σημείο-καμπή στην ανοικτή πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά, όταν η Europeana κατέστησε διαθέσιμες 20 εκατ. εγγραφές με την πλέον ανοικτή άδεια χρήσης, καθιστώντας όλα της τα μεταδεδομένα ανοικτά διαθέσιμα για οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση, επισφραγίζοντας με την ενέργεια αυτή, τη σημασία του Δημόσιου Χώρου (Public Domain) για τη δημιουργική επανάχρηση του περιεχομένου. Μία ακόμη σημαντική υπηρεσία της Europeana είναι το Open Culture app για συσκευές Apple και Android, το οποίο διαθέτει 450.000 επιλεγμένα ψηφιακά αντικείμενα και θησαυρούς από τις συλλογές των μεγαλύτερων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Η Europeana έχει, ακόμη, συντελέσει σημαντικά στον τρόπο με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά με την πολιτιστική του κληρονομιά διαδικτυακά.

Με 270.000 περίπου αντικείμενα το ελληνικό περιεχόμενο βρίσκεται στην 17η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν, ενώ 24.000 αντικείμενα προέρχονται από τις συλλογές και τα αποθετήρια που υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, όπως το αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα και οι ψηφιακές συλλογές πολιτιστικού περιεχομένου Πανδέκτης

Πηγή: http://www.ekt.gr 

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Βιβλιογραφική βάση για Ασυνόδευτους Ανήλικους Πρόσφυγες

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!