Η.Π.Α.: Αυξάνεται το χάσμα του προσδόκιμου ζωής μεταξύ κατοίκων αγροτικών και αστικών περιοχών

Η μείωση των ανισοτήτων υγείας και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν κοινοί και κύριοι στόχοι της πανεθνικής πρωτοβουλίας για την υγεία, με τίτλο Healthy People 2020. Δυστυχώς, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine, οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών στη χώρα έχουν «απολαύσει» μικρότερα οφέλη αναφορικά με το προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με τους κατοίκους αστικών περιοχών σε μία χρονική περίοδο αναφοράς που υπερβαίνει τα 40 έτη. Το χάσμα αυτό συνεχίζει να αυξάνεται.

“Είχαμε ήδη διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το προσδόκιμο ζωής κατά φύλο, κατά φυλετικές, εθνοτικές ή κοινωνικο-οικονομικές ομάδες, αλλά έως τώρα, κανείς δεν είχε εξετάσει την διαχρονική αλλαγή στις ανισότητες του προσδόκιμου επιβίωσης – και εάν αυτές μειώνονται ή αυξάνονται”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Gopal K. Singh, Ph.D, μέλος του φορέα Health Resources and Services Administration (HRSA)[1] του αμερικανικού κυβερνητικού φορέα για την Υγεία. “Στην πραγματικότητα, οι ανισότητες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες συγκριτικά με τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες της περιόδου αναφοράς”

Η κατανόηση της έκτασης και των αιτιών αυτών των ανισοτήτων συνυφαίνεται τόσο με τον προγραμματισμό όσο και με την λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Όπως δηλώνει ο Singh “οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών στις Η.Π.Α αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από χρόνιες παθήσεις και τραυματισμούς“.

Η μελέτη υπογραμμίζει την συνεχιζόμενη αύξηση στο συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης στις Η.Π.Α τα τελευταία 40 χρόνια: από τα 70,8 έτη το 1970 στα 78,7 έτη το 2010. Αντιθέτως, η μελέτη αποκαλύπτει την αύξηση του χάσματος στο προσδόκιμο επιβίωση μεταξύ αγροτικών και αστικών πληθυσμών από 0,4 έτη το 1969 έως το 1971 – στα 2,0 έτη μεταξύ των ετών 2005 και 2009.

Τα ατυχήματα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα «ενοχοποιούνται» για το 70 τοις εκατό του συνολικού χάσματος στο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ αγροτικών και αστικών πληθυσμών και για το 54 τοις εκατό του συνολικού χάσματος του προσδόκιμου επιβίωσης μεταξύ των πλούσιων κατοίκων αστικών περιοχών και των φτωχών κατοίκων αγροτικών περιοχών μεταξύ του 2005 και του 2009.

Πηγή: Health Behavior News Service. “Gap in life expectancy between rural, urban residents is growing.” ScienceDaily.  ScienceDaily, 23 January 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140123154752.htm>.


[1] The Health Resources and Services Administration (HRSA), is an agency of the U.S. Department of Health and Human Services located in Rockville, Maryland. It is the primary federal agency for improving access to health care services for people who are uninsured, isolated or medically vulnerable (Wikipedia).

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!