Μαθησιακές Δυσκολίες: Μύθοι και Αλήθειες

Μύθος:
Ο μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν χαμηλή νοημοσύνη.
Αλήθεια:
Τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν τουλάχιστον <<φυσιολογική>> νοημοσύνη. Κάποια από αυτά έχουν υψηλή νοημοσύνη, ενώ άλλα βρίσκονται στο κατώτερο όριο του φυσιολογικού.

Μύθος:
Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες δεν μπορούν να μάθουν.
Αλήθεια:
Μακροχρόνιες μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες μπορούν όχι μόνο να μάθουν αλλά και να επιτύχουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών. Αυτό που σίγουρα χρειάζονται είναι εξατομικευμένη εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ατόμου, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών τους.

Μύθος:
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς διδασκαλίας.
Αλήθεια:
Ένα παιδί έχει Μαθησιακές Δυσκολίες , όχι λόγω ακατάλληλης διδασκαλίας αλλά λόγω εγγενών δυσκολιών. Εάν όμως το πρόγραμμα διδασκαλίας έχει τις κατάλληλες υποδομές είναι εφικτή η διευκόλυνση της μάθησης του μαθητή με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Μύθος:
Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι απλά τεμπέληδες.
Αλήθεια:
Υπάρχει η εντύπωση ότι οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες είναι τεμπέληδες και αδιάφοροι, γεγονός που δεν είναι αληθές. Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν μια εργασία.

Μύθος:
Ο μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο στα μαθήματα του σχολείου.
Αλήθεια:
Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες οδηγούν στην ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δυσκολιών των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Μύθος:
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες ξεπερνιούνται με τον καιρό.
Αλήθεια:
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν εξαλείφονται με το χρόνο. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι σε κάθε ηλικία, η ένταση και ο τρόπος εκδήλωσης διαφέρουν.

Μύθος:
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες θεραπεύονται.
Αλήθεια:
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δε θεραπεύονται. Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι μέθοδοι αποκατάστασης θεραπείας, που βελτιώνουν την μαθησιακή ικανότητα.

Μαθησιακές Δυσκολίες Μύθοι και Αλήθειες, socialpolicy.gr

Μπαντανά Μαρίκα, Λογοθεραπεύτρια
Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας

Διαβάστε Επίσης  Ετήσιο πρόγραμμα elearning «Ειδική Αγωγή-Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την εκπαιδευτική αξιολόγηση στην αποτελεσματική διδασκαλία»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!