Αικατερίνη Κιουλμπαξιώτη: Η Κοινωνική Πολιτική στο Στόχαστρο- Η Αναγκαιότητα Διεύρυνσης του Διαλόγου

Η επικείμενη τελική σύσταση του συλλόγου του ΣΕΚΠ, όπως και το εξαιρετικό άρθρο – παρέμβαση του συναδέλφου Νίκου Κουραχάνη, θέτει τις ορθές βάσεις έναρξης ενός απαραίτητου αλλά και γόνιμου διαλόγου περί των θεμάτων της Κοινωνικής Πολιτικής, με όρους που διασφαλίζουν επιτέλους την καλώς εννοούμενη συλλογικότητα. Μιλάμε για συλλογικότητα καθώς η φιλοσοφία της Κοινωνικής Πολιτικής οφείλει και είναι οικουμενική, μέσω μιας ορθώς διατυπωμένης διεπιστημονικότητας, που πρακτικά θα εξυπηρετεί τον σκοπό της. Ωστόσο, θέτοντας τις απαντήσεις, θέτουμε και τα ανάλογα ερωτήματα… Ζούμε σε μια εποχή οικονομικής και αξιακής κρίσης που μας καλεί ως επιστημονικό κλάδο να δώσουμε λύσεις και διεξόδους, μακριά από την λογική του ατομικισμού. Οι επιστημονικές μελέτες του παρελθόντος γύρω από τα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος δυστυχώς παρέμεναν εντός των ακαδημαϊκών- επιστημονικών τειχών, μακριά από τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο.

Είναι σαφές ότι οι κοινωνικοί επιστήμονες εν Ελλάδι, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της Κοινωνικής Πολιτικής, έχουν παραγάγει εξαιρετικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ωστόσο αυτό αδυνατούσε να φτάσει στον μέσο πολίτη-ενδιαφερόμενο. Θα ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο και σήμερα; Θα μείνουμε στην διατύπωση μιας στείρας θεωρητικής κριτικής ή θα ορίσουμε εμείς ως ενεργά κοινωνικά μέλη την γραμμή εκκίνησης που πρέπει επιτέλους να καθορίσουν οι Κοινωνικοί Επιστήμονες επί συνόλω;

Ο παραγκωνισμός των κοινωνικών επιστημών αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα, καθώς στην συνείδηση πολλών οι κοινωνικές επιστήμες δεν μπορούσαν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις στο κοινωνικό σύνολο, όμοιες με αυτές που διατυπώνονταν διαχρονικά από τους αντίστοιχους οικονομικούς κλάδους. Σε αυτήν την πραγματικότητα συνετέλεσε το ευρύτερο οικονομικό-κεντρικό σύστημα, που στην σημερινή κοινωνία της κρίσης, αδυνατεί να δώσει ώριμες και ασφαλείς κοινωνικά διεξόδους διαφυγής. Η Κοινωνική Πολιτική μέσω της ιδρύσεως του συλλόγου της δύναται πλέον να δώσει τις ορθές απαντήσεις μέσω μιας αναδιάρθρωσης δομών που θα λειτουργήσουν εποικοδομητικά τόσο για τους αποφοίτους της, όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Εμείς είμαστε αυτοί που θα ορίσουμε το πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότητα…. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να δώσουμε το παρόν στην παρούσα χρονική περίοδο, κάνοντας καλά την δουλειά μας και πιστεύοντας στον σκοπό που εξυπηρετεί….

Ο Συνάδελφος με τις εξαιρετικές προτάσεις του κάλυψε το θέμα υπό αυτό το πρίσμα, της αποτελεσματικότητας. Σε συνέχεια τις σκέψεως του, θα θέσω προς συζήτηση κάποιες περαιτέρω προτάσεις-σκέψεις :

Λύσεις σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο: Οι Κοινωνικοί Πολιτικοί & ο ΣΕΚΠ δύνανται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τοπικό & περιφερειακό επίπεδο, βοηθώντας τους αντίστοιχους δήμους & τις περιφέρειες να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, διατηρώντας ή αναδιαρθρώνοντας τις υπάρχουσες κοινωνικές τους δομές. Τα άνω θα υλοποιούνται, μέσω κατάθεσης ειδικών μελετών από ομάδα αποφοίτων του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, (και με πλήρωση συγκεκριμένων με κριτηρίων).

Έναρξη διαλόγου με αντίστοιχους φορείς Κοινωνικής Πολιτικής του εξωτερικού & ΜΚΟ, τόσο για την ανταλλαγή τεχνικής γνώσης & συνεργασίας, όσο και της ευαισθητοποίησης γύρω από τα κενά της Κοινωνικής Πολιτικής στον Ελλαδικό χώρο, (σε επόμενο στάδιο).

Συνεχείς προτάσεις-παρεμβάσεις του Συλλόγου για τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γνωστοποιούνται στα αρμόδια πολιτικά όργανα & τα ΜΜΕ.

Επιτόπιες Έρευνες επί των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής : Ο Σύλλογος θα πρέπει να είναι παρών και με διάθεση να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίλυση προβλημάτων των πολιτών. Η επίτευξη του σκοπού του, σε επόμενο στάδιο, θα επιτευχθεί με το να «αφουγκράζεται» τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Άνοιγμα του Συλλόγου στην επονομαζόμενη «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» : Τα τελευταία έτη το σύνολο των επιχειρήσεων προσπαθούν μέσα από forum& συνέδρια να προωθήσουν αρχές κοινωνικού χαραχτήρα. Ο ΣΕΚΠ θα πρέπει να δίνει το παρών σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και να διευρύνει τον διάλογο, σύμφωνα με τις αρχές της Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Με εκτίμηση,

Αικατερίνη Κιουλμπαξιώτη

Απόφοιτη του Τμήματος «Κοινωνικής Πολιτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου /Απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης «Νομικός Πολιτισμός» του Παντείου Πανεπιστημίου/ Βραβευθείσα από το Ινστιτούτο «Επιχειρηματικής Ηθικής – ΕΒΕΝ»/ Συνεργάτιδα της «Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Παντείου Πανεπιστημίου» & Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

 

Διαβάστε Επίσης  Έκτακτη Υγειονομική Κατάσταση και Καταυλισμοί Τσιγγάνων/Ρομά: Δράση Τώρα!

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!