Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Πάρκινσον

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Πάρκινσον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Δρ.Τζέιμς Πάρκινσον ((1755 – 1824).  Ο Τζέιμς Πάρκινσον, το 1817 περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay On The Shaking Palsy». Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Ν. Πάρκινσον (E.P.D.A.) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Νόσος του Parkinson, είναι μια προοδευτική, νευρολογική πάθηση που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από δυσκολία στις κινήσεις του σώματος, γνωστές ως “κινητικά συμπτώματα” , με το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα το τρέμουλο. Άλλες δυσκολίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με την κίνηση, μπορεί επίσης να εμφανιστούν, όπως πόνος, διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη, γνωστά ως «μη κινητικά συμπτώματα».

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Πάρκινσον, socialpolicy.gr

Τον Απρίλιο του 2005, η κόκκινη τουλίπα καθιερώθηκε ως το Παγκόσμιο Σύμβολο για τη νόσο Πάρκινσον, στη διάρκεια του Συνεδρίου για την 9ο Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Νόσο του Πάρκινσον, 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, ασθένεια που επηρεάζει όλες τις φυλές του κόσμου. Η ηλικία που παρουσιάζεται η νόσος είναι συνήθως άνω τα 60 έτη, αλλά εκτιμάται ότι 1 στα 10 άτομα έχουν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 50 ετών, με τους άνδρες να πλήττονται ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες.

epda.eu.com

 
Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2020: Στέλνουμε μήνυμα κατά των διακρίσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!