Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Κάθε χρόνο, στις 3 Μαΐου γιορτάζονται οι θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας του Τύπου, αξιολογώντας την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο, υπερασπίζοντας την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης από επιθέσεις και αποτίωντας φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Η 3η του Μάη ανακηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, μετά από σύσταση που εγκρίθηκε κατά την εικοστή έκτη σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 1991.

Η ημέρα χρησιμεύει ως μια ευκαιρία για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου – μια υπενθύμιση ότι σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο οι εκδόσεις λογοκρίνονται, επιβάλλονται πρόστιμα, αναστέλλονται και κλείνουν, ενώ οι δημοσιογράφοι, συντάκτες και εκδότες παρενοχλούνται, δέχονται επιθέσεις, φυλακίζονται ακόμα και δολοφονούνται. Είναι μια ημερομηνία για την ενθάρρυνση και ανάπτυξη πρωτοβουλιών υπέρ της ελευθερίας του τύπου αλλά και να εκτιμηθεί η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση προς τις κυβερνήσεις για την ανάγκη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την ελευθερία του τύπου και είναι επίσης μια ημέρα προβληματισμού μεταξύ των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης για θέματα ελευθερίας του Τύπου και επαγγελματικής δεοντολογίας. Εξίσου σημαντικό, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου αποτελεί ημέρα υποστήριξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία αποτελούν στόχο για τη “πειθαρχία” ή την κατάργηση της ελευθερίας του τύπου. Είναι επίσης μια ημέρα μνήμης για τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου 2014 επικεντρώνεται σε τρία αλληλένδετα θέματα: τη σημασία των μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη, την  ασφάλεια των δημοσιογράφων και του κράτους δικαίου και τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας.

en.unesco.org

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, socialpolicy.gr

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Βίντεο: «Η Χιλή ξύπνησε»

 

Κράτα το

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!