Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης

Με την απόφαση 42/112 της 7ης Δεκεμβρίου 1987, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τον εορτασμό της 26ης Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης, με σκοπό να ενισχύσει τη δράση και τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας απαλλαγμένης από τη χρήση ναρκωτικών. Στο ψήφισμα αυτό συνιστάται περαιτέρω δράση, όσον αφορά την έκθεση και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης του 1987 , για την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησης.

Το τέλος του πρώτου αιώνα για τον ελέγχο των ναρκωτικών (όλα ξεκίνησαν στη Σαγκάη το 1909) συνέπεσε με το κλείσιμο της δεκαετίας UNGASS (που ξεκίνησε το 1998 από την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για τα Ναρκωτικά). Αυτές οι επέτειοι τόνωσαν τον προβληματισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τους περιορισμούς της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Η έκθεση κατέληξε στο ότι η διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της ανθρωπότητας και γι’αυτό το λόγο τα φάρμακα είναι, και πρέπει να παραμείνουν υπό έλεγχο. Με αυτό κατά νου, τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξη τους στις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών που έχουν καθιερώσει το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών.

Η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε ότι παρά τις συνεχιζόμενες και αυξημένες προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα, το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία της ανθρωπότητας, ιδίως των νέων, καθώς και για την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία των κρατών μελών, υπονομεύοντας την κοινωνικο-οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενθάρρυνε την Επιτροπή και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime) να συνεχίσουν το έργο τους για τον διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να παρέχουν όσο το δυνατόν πληρέστερη οικονομική και πολιτική στήριξη ώστε το Γραφείο UNODC να μπορέσει να συνεχίσει, να επεκτείνει και να ενισχύσει τις επιχειρησιακές και τεχνικές δραστηριότητες συνεργασίας του.

un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2019 | Το άγχος, οι υπερωρίες, οι ασθένειες συμβάλλουν σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους εργαζομένων ετησίως

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!