Η Βολιβία ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο υπερ της παιδικής εργασίας από την ηλικία των 10 ετών

Cerro Rico de Potosi, ορυχείο κασσίτερου στην Βολιβία. Φωτογραφία: Alamy

Το Κογκρέσο της Βολιβίας υπερψήφισε νομοσχέδιο που καθιστά νόμιμη την παιδική εργασία στη χώρα από την ηλικία των 10 ετών. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος  επιτρέπει σε παιδιά 12 χρονών να απασχολούνται σε εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης και σε παιδιά ακόμη και 10 ετών να εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Προγενέστερα, το ελάχιστο όριο ηλικίαςS;ym για την παιδική εργασία ήταν τα 14 έτη δίχως εξαιρέσεις.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης πολιτικές για την υιοθέτηση παιδιών, την φροντίδα και την εκπαίδευση παιδιών με σωματικές αναπηρίες και μέγιστη ποινή 30 ετών φυλάκισης για βρεφοκτονίες.

Ο Jo Becker, διευθυντής του τμήματος υπεράσπισης των παιδικών δικαιωμάτων της Human Rights Watch, είχε καλέσει τους πολιτικούς της Βολιβίας από τις αρχές του 2014 να αποσύρουν το νομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του «Η παιδική εργασία διαιωνίζει τον κύκλο της φτώχειας».

«Φτωχές οικογένειες στέλνουν συχνά τα παιδιά τους να εργαστούν από απελπισία, αλλά αυτά τα παιδιά χάνουν την ευκαιρία εκπαίδευσης και είναι πιο πιθανό να καταλήξουν δέσμια σε χαμηλόμισθες εργασίες για την υπόλοιπη ζωή τους.  Η βολιβιανή κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει σε πολιτικές και προγράμματα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και όχι να την υποστηρίζει».

Παρά τις αντιδράσεις ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το νομοσχέδιο έχει ήδη σταλεί τον πρόεδρο της Βολιβίας Evo Morales και αναμένεται να ψηφιστεί.

Πηγές: time.com,  telegraph.co.uk

 socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2019 | Οι αγρότισσες οικοδομούν την κλιματική ανθεκτικότητα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!