Τα σημάδια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στο φυσικό τοπίο της Ευρώπης

Τα σημάδια του Α' Παγκοσμίου πολέμου στο φυσικό τοπίο της Ευρώπης, socialpolicy.grΕπιμέλεια : Τομπέα Ελένη

Ακόμη και σήμερα, έναν αιώνα μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ύπαιθρος εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια του. Στην παραπάνω φωτογραφία του Ιρλανδού φωτογράφου Michael St. Maur Sheil, στον τόπο όπου διεξήχθη η μάχη του Σομ, στη βόρεια Γαλλία, μπορεί κανείς να εντοπίσει χαρακώματα καλυμμένα πλέον από το γρασίδι και τους κρατήρες από την έκρηξη οβίδων.

Η έκθεση του Michael St. Maur Sheil “Fields of Battle—Lands of Peace”, με τις φωτογραφίες του να βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι κατά μήκος του φράχτη του κήπου του Λουξεμβούργου και αργότερα να περιοδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνει 79 σύγχρονες φωτογραφίες από πεδία μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να τεκμηριώσει τα διαχρονικά σημάδια του πολέμου στο φυσικό τοπίο.

socialpolicy.gr

Δέκα χιλιάδες άνδρες σκοτώθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν εξερράγησαν 19 νάρκες Βρετανών υπό τις γερμανικές γραμμές κατά τη διάρκεια της μάχης Messines στο Βέλγιο.

Michael St. Maur Sheil

100 χρόνια μετά τη μάχη του Βερντέν -τα πρώην Γαλλικά χωράφια-παραμένουν σημαδεμένα από τις εκρήξεις.

Τα σημάδια του Α' Παγκοσμίου πολέμου στο φυσικό τοπίο της Ευρώπης

Στο Chemin des Dames, Γερμανοί στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο σε ένα πρώην λατομείο ασβεστόλιθου, που ονομάζεται Σπήλαιο του Δράκου.

Michael St. Maur Sheil, socialpolicy.gr

Με σχεδόν 70 μέτρα βάθος, ο κρατήρας Lochnagar σχηματίστηκε μετά την έκρηξη μηχανισμού νάρκης κατά τη διάρκεια της μάχης του Somme.

socialpolicy.gr, Τα σημάδια του Α' Παγκοσμίου πολέμου στο φυσικό τοπίο της Ευρώπης

Το μικρό χωριό Butte de Vaquois, που κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, καταστράφηκε μετά από τρία χρόνια διαρκών εκρήξεων.

Τα σημάδια του Α' Παγκοσμίου πολέμου στο φυσικό τοπίο της Ευρώπης

Μια σειρά από 12 αιματηρές μάχες έγιναν μεταξύ Αυστρο-Ουγγρικών και ιταλικών στρατευμάτων κατά μήκος του ποταμού Isonzo στην Ιταλία.

socialpolicy.gr

Η πρώτη μεγάλη μάχη από Αμερικανούς στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έλαβε χώρα στο Belleau Wood. 10.000 στρατιώτες χάθηκαν, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Τα σημάδια του Α' Παγκοσμίου πολέμου στο φυσικό τοπίο της Ευρώπης, socialpolicy.gr

Τα ερείπια του Sedd el Bahr Kale , αρχαίο κάστρο, όπως φαίνεται από την παραλία V Beach, όπου διεξήχθη η μάχη της Καλλίπολης στην Τουρκία.

Michael St. Maur Sheil

Μεταξύ 1914-1915, η Γερμανία νίκησε το ρωσικό στρατό σε δύο ξεχωριστές μάχες στην περιοχή Masurian Lakes στην Ανατολική Πρωσία.

Πηγή: smithsonianmag.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Μύθοι και Αλήθειες για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (FGM)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!