Η επίδραση των θετικών συναισθημάτων στη σωματική και ψυχική υγεία

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις τους όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τις σχέσεις μας με τους άλλους όσο και για το περιβάλλον μας. Τα θετικά συναισθήματα μας κάνουν να αισθανόμαστε ευτυχείς και χαρούμενοι. Τα πάντα γύρω μας φαίνονται όμορφα, μπορούμε να απολαύσουμε τη στιγμή και όλα τα πράγματα φαίνεται να «μπαίνουν στη σωστή τους θέση».

Η Barbara Fredrickson, ερευνήτρια και συγγραφέας θεμάτων σχετικών με τα θετικά συναισθήματα, έδειξε πως η καλλιέργεια της θετικότητας μπορεί να μας μεταμορφώσει σε κυτταρικό επίπεδο και στην πραγματικότητα να διαμορφώσει αυτό που είμαστε.

Η θεωρία της Fredrickson περί θετικών συναισθημάτων «Broaden-and-build», υποδεικνύει ότι τα θετικά συναισθήματα οδηγούν σε μια νέα, επεκτατική συμπεριφορά και αυτές οι ενέργειες, με την πάροδο του χρόνου, οδηγούν σε μια διαρκή συναισθηματική ανθεκτικότητα, σε ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις που βοηθούν στην εξέλιξη μας.

Τα θετικά συναισθήματα ή η θετική συμπεριφορά – όπως η διάθεση για παιχνίδι, η ευγνωμοσύνη, ο θαυμασμός, η αγάπη, το ενδιαφέρον, η γαλήνη και η αίσθηση της αλληλοσύνδεσης με τους άλλους – διευρύνουν την προοπτική μας, ανοίγουν το μυαλό και την καρδιά μας, καθώς αισθανόμαστε σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον μας. Σαν τα λουλούδια που ανοίγουν όταν ο ήλιος ανατέλλει, με τον ίδιο τρόπο τα θετικά συναισθήματα φέρνουν το φως και τη χαρά στη ζωή μας.

Σύμφωνα με τη Fredrickson, «Τα αρνητικά συναισθήματα είναι απαραίτητα για την εξέλιξη μας ενώ τα θετικά συναισθήματα είναι από τη φύση τους λεπτά και φευγαλέα. Το μυστικό δεν είναι να αρνηθούμε την παροδικότητα τους, αλλά να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την ποσότητά τους. Αντί να προσπαθούμε να εξαλείψουμε την αρνητικότητα, θα πρέπει να ισορροπούμε τα αρνητικά συναισθήματα με θετικά».

Στο παρακάτω βίντεο, η ερευνήτρια εξηγεί πώς αυτή η ισορροπία διευρύνει την ευαισθητοποίηση μας για τον κόσμο και πως μας επιτρέπει να είμαστε σε αρμονία με τις ανάγκες των άλλων.

Τα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη των θετικών συναισθημάτων

  • Ταχύτερη ανάκαμψη από το καρδιαγγειακό στρες.
  • Τα θετικά συναισθήματα ωφελούν τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο.
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου, λιγότερα κρυολογήματα, πονοκέφαλοι, πόνοι και μεγαλύτερη αίσθηση συνολικής ευτυχίας.
  • Επεκτείνουν την αντίληψή μας για το τι βρίσκεται στην περιφερειακή μας όραση.
  • Έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και τα πιο αφηρημένα θετικά συναισθήματα όπως η ελπίδα και η περιέργεια προσφέρουν προστασία από ασθένειες, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη.
  • Μελέτες δείχνουν ότι τα θετικά συναισθήματα βοηθούν ένα άτομο να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα γρηγορότερα, να είναι πιο ανθεκτικό και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση.
  • Η χαρά οδηγεί σε καλύτερη φυσική κατάσταση, σε τακτική άσκηση και σε αυξημένη ευελιξία. (Οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι όταν είναι χαρούμενοι, έτσι είναι σημαντική η ενασχόληση με μια δραστηριότητα που μας κάνει ευτυχισμένους).
  • Οι άνθρωποι που βιώνουν πιο ζεστά, πιο αισιόδοξα συναισθήματα μπορεί να έχουν καλύτερη σωματική υγεία, επειδή κάνουν περισσότερες κοινωνικές συνδέσεις.

Πηγή: awareness-time.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την Βία κατά των Γυναικών 2018

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!