Ισπανία: Η “οικονομική ανάπτυξη” της χώρας με τους εκατομμύρια ανέργους

Invisibles poster

“I’m one of the 23,000 people in Tetuán who has to decide between eating or paying the bills” Photograph: Hugo Atman

Μόλις μερικούς δρόμους μακριά από το βραβευμένο εστιατόριο της Μαδρίτης με τρία αστέρια Michelin, τα ξεφλουδισμένα κτήρια στη γειτονιά Tetuán της πόλης έχουν σκεπαστεί με αφίσες που χαρακτηρίζονται από τα πρόσωπα πέντε γυναικών. Τοποθετημένα στο ύψος των ματιών, το κάθε ένα λίγα μέτρα πιο πέρα από το άλλο, τα πορτρέτα των γυναικών συνοδεύονται από περιγραφές της κατάστασης τους. “Είμαι μια από τους 23.000 ανθρώπους στη Tetuán που πρέπει να αποφασίσει εάν θα φάει ή αν θα πληρώσει τους λογαριασμούς” αναφέρεται σε μια αφίσα, ” Οι κόρες μου και τα εγγόνια μου μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα με τα 600 ευρώ το μήνα της σύνταξής μου” αναφέρει μια άλλη.

Η εκστρατεία “The Invisibles of Tetuán” επινοήθηκε από τοπικούς ακτιβιστές ύστερα από τη διαφωνία των τοπικών αρχών για την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινοτικής τράπεζας τροφίμων.

Όταν η ομάδα ξεκίνησε την εκστρατεία της, το Μάιο, οι ειδήσεις “έθαψαν” το θέμα ανάμεσα στα πρωτοσέλιδα που διαλαλούσαν καλές οικονομικές ειδήσεις για την Ισπανία: Το ΑΕΠ της χώρας είχε αυξηθεί κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014, το υψηλότερο ποσοστό σε έξι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Κατά το δεύτερο τρίμηνο επιταχύνθηκε στο 0,6%, καθιστώντας την Ισπανία τη χώρα με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη.

Καθώς όμως η Ισπανία γινόταν όλο και πιο σίγουρη για την ανάκαμψη της, τα επίσημα στοιχεία από την Ιταλία έδειξαν ότι η ιταλική οικονομία είχε συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014, τοποθετώντας την πίσω επίσημα σε ύφεση για τρίτη φορά. Όπως επεσήμαναν οι αναλυτές, η είδηση αυτή υπονόμευσε τη νότα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της Ισπανίας.

Η ισπανική οικονομία ξεχωρίζει από την αύξηση των εξαγωγών, την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, ανέφερε ο καθηγητής Robert Tornabell του ESADE Business school της Βαρκελώνης και προειδοποιεί για την υπερβολική ανάγνωση των δεδομένων. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες καρπώνονται τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης, αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν αρκετή για να προσφέρει θέσεις εργασίας για τους πάνω από 5,6 εκατομμύρια ανέργους της χώρας.

Η πραγματική ανάκαμψη, όπως αναφέρει ο καθηγητής, θα έρθει μόνο όταν η οικονομία αρχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους νέους και τα 3,5 εκατομμύρια Ισπανών που έχουν μείνει εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Μέχρι τότε, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι όχι κάτι παραπάνω από κούφια λόγια, ιδιαίτερα για περισσότερες από 740.000 οικογένειες στις οποίες κάθε μέλος σε εργασιακή ηλικία είναι άνεργο.

Η δυσκολία, όπως αναφέρει, βρίσκεται στο να υπολογιστεί πόση ανάπτυξη θα χρειαστεί, προκειμένου να “απαλλαγεί” ή χώρα από αυτό το απαράδεκτο ποσοστό απασχόλησης. Γενικά, ο απαιτούμενος ρυθμός αύξησης πιστεύεται ότι βρίσκεται περίπου στο 2%. Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του 2012 όσον αφορά την εργασία, η οποία κατέστησε ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν, είχε ως στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αλλά ακόμα και το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 20% για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Πώς η ανάπτυξη θα μπορέσει να βοηθήσει στη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, υψηλής ποιότητας, είναι μια άλλη δύσκολη ερώτηση, δήλωσε ο καθηγητής Tornabell. “Η κυβέρνηση δεν έχει βρει τον τρόπο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης (junk jobs / Εργασίες Σκουπίδια -όπως τις αποκαλεί). Δεν είναι υγιές. Δεν αποτελεί λύση”.

Η Ισπανία έχει μετατραπεί σε ένα καθαρό εξαγωγέα ανθρώπων, με μόλις λίγο κάτω από 550.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα το περασμένο έτος. Περίπου 79.000 από αυτούς ήταν ισπανοί υπήκοοι ενώ οι υπόλοιποι ήταν αναχωρούντες ξένοι μετανάστες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Η έξοδος των νέων ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, αποτελεί για πολλούς αιτία αμφισβήτησης της ικανότητας της Ισπανίας να ανακάμψει πλήρως. Μια άλλη ένδειξη είναι η αυξανόμενη υποστήριξη του κόμματος Podemos εναντίον της λιτότητας, ακόμη και κατά το διάστημα που η οικονομία “ξαναζωντάνευε”.

Η δημοτικότητα του κόμματος Podemos συνεχίζει να αυξάνεται. Μόλις πριν μερικές ημέρες, δημοσκόπηση υπό την κρατική χορηγία του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών, έδειξε πως το κόμμα είναι τώρα η τρίτη πιο δημοφιλής πολιτική δύναμη στη χώρα, και πρόβλεψε πως θα μπορούσε να κερδίσει 15,8% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές με το Λαϊκό κόμμα να κερδίζει το 30%, ενώ οι Σοσιαλιστές 21,2%.

Πηγή: observer.theguardian.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Νερού & Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Νερό και Κλιματική Αλλαγή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!