Διεθνής Ημέρα για την έξαλειψη του Αναλφαβητισμού

Ο αλφαβητισμός – γλωσσικός γραμματισμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και θεμέλιο για τη δια βίου μάθηση. Πρόκειται για ένα μέσο ζωτικής σημασίας για την κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη, αποτελώντας τόσο για τα άτομα και τις οικογένειες όσο και για ολόκληρες κοινωνίες το εργαλείο για τη βελτίωση του εισοδήματος, της ποιότητας υγείας και των κοινωνικών σχέσεων.

Ο αλφαβητισμός βρίσκεται στην καρδιά της βασικής εκπαίδευσης για όλους και είναι απαραίτητος για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, την ισότητα των φύλων και για την διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης,  της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Ο αλφαβητισμός-γλωσσικός γραμματισµός ορίζεται ως η ικανότητα του αναγνώστη να κατανοεί, να χρησιμοποιεί, να προβληματίζεται πάνω σε γραπτά κείµενα και να ενεργεί ανάλογα, ώστε να επιτυγχάνει τους στόχους του, να διευρύνει συνεχώς τις γνώσεις του και να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή.

Οι χρήσεις του γλωσσικού γραμματισμού για την ανταλλαγή γνώσεων εξελίσσονται συνεχώς, ταυτόχρονα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Από το διαδίκτυο έως την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η μεγάλη δυνατότητα για επικοινωνία, βοήθα στην ολοένα μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική συμμετοχή. Μια γραμματισμένη κοινότητα είναι μια δυναμική κοινότητα, που ανταλλάσει ιδέες και αρχίζει να συζητά. Αντιθέτως, ο αναλφαβητισμός αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής ενώ συνάμα μπορεί να οδηγεί σε φαινόμενα βίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Γλωσσικός Γραμματισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού της Unesco είναι “Γλωσσικός Γραμματισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

Ο Αλφαβητισμός αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την προώθηση της ανάπτυξης, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν τις σωστές επιλογές στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ενσωμάτωσης.

Η ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων κατά τη διάρκεια της ζωής, αποτελεί μέρος των διευρυμένων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, το αίσθημα ευθύνης και συμμετοχικής διακυβέρνησης, τη βιώσιμη κατανάλωση και τρόπου ζωής, την ανάπτυξη οικολογικών συμπεριφορών, την προστασία της βιοποικιλότητας, όσο και για τη μείωση της φτώχειας και των καταστροφικών κινδύνων.

Πηγή: unesco.org

socialpolicy.gr

Save

Διαβάστε Επίσης  8η Μάρτη: Φεμινιστική απεργία για την έμφυλη ισότητα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!