Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους

Ανησυχητικά είναι για τους επιστήμονες τα αυξημένα περιστατικά εμφάνισης ψυχικών διαταραχών σε μικρά παιδιά και εφήβους, όπως τονίστηκε στις εργασίες της πρώτης ημέρας των εργασιών του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, που πραγματοποιείται στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη Ρεθύμνου.

Τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών είναι πολλά και διαφορετικά και αφορούν, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, ζητήματα που προκύπτουν στην οικογένεια, το σχολείο και το φιλικό τους περιβάλλον, μέχρι θέματα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία, τα οποία μπορεί να τους επηρεάσουν, όπως για παράδειγμα η οικονομική κρίση.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν είναι το άγχος και οι διάφορες μορφές κατάθλιψης, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανηλίκων που μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και σε αυτοτραυματισμούς, προκειμένου να αποκτήσουν «διέξοδο» στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής κ. Αριστείδης Στουρνάρας, της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Χανίων, τα παιδιά είναι κατά κανόνα οι τελικοί αποδέκτες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι. «Υπάρχει ένας θλιβερός κανόνας που λέει ότι σε κάθε σύστημα το πιο ευάλωτο μέλος εκφράζει τη δυσλειτουργία του συστήματος. Οπότε όταν η οικογένεια αντιμετωπίζει προβλήματα συνήθως τα παιδιά ως τα πιο ευάλωτα μέλη, είναι αυτά που εκφράζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα παιδιά και τους εφήβους τα τελευταία 3 με 4 χρόνια, όπως επίσης αυξήθηκαν και οι συναισθηματικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

παιδική φτώχεια, socialpolicy.gr. φτώχεια, αποστέρηση, επικαιρότητα, 30% κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά

Σημαντική θέση ανάμεσα στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι έχει τα τελευταία χρόνια και ο σχολικός εκφοβισμός και κατ’ επέκταση η σχολική βία, φαινόμενο που, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς και μαθητές. Το θέμα απασχολεί έντονα τα τελευταία λίγα χρόνια την εκπαιδευτική κοινότητα και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ζητούν τη βοήθεια των ειδικών ψυχιάτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κ.Ψ.Υ, ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι είναι τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων, θέμα που έχει άλλωστε απασχολήσει έντονα στο παρελθόν την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου.

Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το ποσοστό που έχουν καταγράψει οι ειδικοί ψυχίατροι-ψυχοθεραπευτές που εργάζονται στο νομό του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τους οποίους, ένα ποσοστό που αγγίζει το 75% των ανηλίκων δεν αναφέρει ποτέ και σε κανέναν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, που υφίστανται τα παιδιά σε τρυφερές συνήθως ηλικίες, στο στενό οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον αλλά και στις σχολικές τους συναναστροφές. Το φαινόμενο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι το ίδιο έντονο τόσο στο νομό Ρεθύμνου, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης να είναι ιδιαίτερα αυξημένα στις περιοχές της υπαίθρου, όπου κατά κανόνα τα παιδιά φοβούνται περισσότερο να μιλήσουν γι’ αυτό που τους συνέβη, εξαιτίας της κλειστής κοινωνίας στην οποία ζούνε και του φόβου του κοινωνικού στιγματισμού.

Αν και οι παιδοψυχίατροι που εργάζονται στο Ρέθυμνο κρατούν χαμηλούς τόνους, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, εκφράζουν ωστόσο την ανησυχία τους κυρίως για τα περιστατικά εκείνα της σεξουαλικής κακοποίησης που δεν αναφέρονται ποτέ, με αποτέλεσμα τα θύματα να κουβαλούν το μυστικό τους επί δεκαετίες.

Πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα, 04-10-2014

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: Τηλεφωνική Υποστήριξη εγκύων, νέων μητέρων και πατέρων από την ΑμΚΕ Φαιναρέτη

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!