Εγκαινιάστηκε η Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας από το δήμο Αθηναίων και τον ΣΕΒ

Εγκαινιάστηκε η Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας από το δήμο Αθηναίων και τον ΣΕΒ

 

Με βασικούς συντελεστές τις 21 δυναμικές επιχειρηματικές ομάδες, οι οποίες φιλοδοξούν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, εγκαινιάσθηκε τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, στο κτίριο επί της οδού Καρύτση 5, η Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας EkinisiLAB, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας του ΣΕΒ με τον δήμο Αθηναίων.

Οι «21 πρωταγωνιστές» του EkinisiLAB που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως αγροδιατροφή, επιστήμες υγείας και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, νέα υλικά, λιανεμπόριο, τουριστικές εφαρμογές, κ.α., αποτελούν μια γενιά πολιτών της Αθήνας που επενδύουν στο καινοτόμο επιχειρείν και στο μέλλον της πόλης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EkinisiLAB

Το EkinisiLAB (http://ekinisilab-sev.gr) είναι ένα οργανωμένο περιβάλλον εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους επιστήμονες, βοηθώντας τους να μετατρέψουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο.

Αποτελεί το επιστέγασμα μιας δημιουργικής συνεργασίας του ΣΕΒ με το δήμο Αθηναίων που στοχεύει με έργα και δράσεις στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου η Αθήνα να ανακάμψει και να αποκτήσει τη δυναμική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Στόχος του ΣΕΒ είναι μέσω της δομής EkinisiLAB, να υποστηρίξει 60 επιχειρηματικά σχέδια με χαρακτηριστικά καινοτομίας, εξωστρέφειας και υψηλής τεχνολογίας μέχρι το τέλος του 2015.

Σήμερα ο δήμος της Αθήνας χρηματοδοτεί εννιά διαφορετικούς φορείς που έχουν συγκεκριμένη αποστολή.

–  Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας

– Το Innovathens, έναν Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, στην Τεχνόπολη που απευθύνεται σε άνεργους νέους, επιχειρηματίες ή επίδοξους επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν πράξη ή να βελτιώσουν και να τελειοποιήσουν μια καινοτόμα ιδέα τους.

Στους λίγους μήνες λειτουργίας του το Innovathens μετρά δεκάδες εκπαιδευτικές δράσεις, εργαστήρια, ομιλίες, σεμινάρια, διαγωνισμούς, συνέδρια και 3000 συμμετοχές.

Στο πλαίσιο των δράσεων του, παρουσιάζονται παραδείγματα καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχουν υλοποιηθεί, προσφέρεται δικτύωση με καταξιωμένους επιχειρηματίες και διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, και δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή στον επαναπροσανατολισμό τους σε συνάρτηση με τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Επιπλέον η δημοτική αρχή χρηματοδοτεί:

προγράμματα διασύνδεσης της έρευνας  με τις ανάγκες της αγοράς, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση των ερευνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και της Γεωπονικής Σχολής, στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναφέρθηκε προηγουμένως.

–  τρεις θερμοκοιτίδες για νεοφυείς επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ)

– τον σχεδιασμό νέου cluster με επιχειρηματικές διαδρομές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρο- μεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

–  Πρόγραμμα στήριξης παραδοσιακών επαγγελμάτων σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Ο ΣΕΒ λειτουργεί από το 2013, άλλες 3 δομές στήριξης της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας (Αθήνα, Βόλο, Κρήτη), όπου έχει ήδη υποστηρίξει 59 επιχειρηματικά σχέδια. Η δομή EkinisiLAB αξιοποιεί τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί και λειτουργεί από την πρώτη ημέρα με γνώση και οργάνωση, έμπειρα στελέχη και δομημένη μεθοδολογία.

Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων, η διοίκηση του ΣΕΒ επανέλαβε την πρότασή της για τη προώθηση μιας δημιουργικής δέσμης ρυθμίσεων για τη «νέα καινοτόμο επιχείρηση» που περιλαμβάνει:

  • Ειδική πρόβλεψη αρχικής χρηματοδότησης (χρηματοδότηση τύπου “πριμ εκκίνησης”, αντί για επιχορήγηση μέρους της επένδυσης).
  • Ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας (μειωμένη φορολογία επί των κερδών, μειωμένος ΦΠΑ μέχρι κάποια κλίμακα δραστηριότητας).
  • Ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για τα πρώτα έτη λειτουργίας (αναλογικές με τον κύκλο εργασιών, εισφορές).

Δήμος Αθηναίων

Διαβάστε Επίσης  Η απασχόληση αυξήθηκε σε 9 από τις 10 περιφέρειες της ΕΕ το 2018

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!