Κριτήρια επιλεξιμότητας και δικαιολογητικά του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Άρθρο 3 – Καθορισμός δικαιούχων − Κριτήρια ένταξης −Ύψος εισοδηματικής ενίσχυσης

Α. Κριτήριο Διαμονής

Δικαιούχοι του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» είναι άτομα και οικογένειες τα μέλη των οποίων διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στους Δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον έξι μήνες πριν την δημοσίευση της παρούσας.

Επιπλέον:
Σε οικογένειες, μέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί, για τους δεύτερους, απαιτείται άδεια διαμονής εν ισχύ.

− Σε οικογένειες χωρίς μέλος Έλληνα πολίτη, απαιτείται προηγούμενη νόμιμη διαμονή επί πενταετία εφόσον πρόκειται για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών του Ε.Ο.Χ. ή ομογενείς

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών, απαιτείται προηγούμενη νόμιμη διαμονή επί πενταετία.

Για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και τους δικαιούχους με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται η σχετική άδεια διαμονής.

Για τους ανιθαγενείς, απαιτείται «Δελτίο Ταυτότητας ανιθαγενούς».

 

Β. Εισοδηματικό κριτήριο:

Δικαιούχος είναι η ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια) της οποίας το πραγματικό εισόδημα στην περίοδο αναφοράς είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο γι’ αυτή Κατώφλι Εισοδήματος.

 

Γ. Περιουσιακά κριτήρια:

α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.

β. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά IX, MX αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

γ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει 1. το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης, το διπλάσιο του Κατωφλίου Εισοδήματος που της αναλογεί και 2. ειδικότερα κατά το τελευταίο εξάμηνο να μην υπερβαίνει ποσό ίσο με το Κατώφλι Εισοδήματος.

δ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ωφελούμενης μονάδας της οποίας μέλος ή μέλη της έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής IX, αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες).

 

Δ. Επιπλέον κριτήρια για φιλοξενούμενους:

Φιλοξενούμενο άτομο ή φιλοξενούμενη οικογένεια, που υποβάλλει Αίτηση/δήλωση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτόνομα από την φιλοξενούσα μονάδα, πρέπει να πληροί επιπλέον τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Η φιλοξενία να έχει δηλωθεί στην αρχική εμπρόθεσμη τελευταία φορολογική δήλωση που είχε υποχρέωση να υποβάλλει (κωδικοί 801−803) και

β) το πραγματικό εισόδημα της φιλοξενούσας μονάδας, ατόμου ή οικογένειας να είναι μικρότερο από το Κατώφλι Εισοδήματος της προσαυξημένο κατά 50%. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση που καταβάλλεται στον φιλοξενούμενο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, δεν περιλαμβάνει την βασική εισοδηματική ενίσχυση της ωφελούμενης μονάδας.

 

Ε. Ύψος καταβαλλόμενης εισοδηματικής ενίσχυσης

Η εισοδηματική ενίσχυση που καταβάλλεται στην ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια) προκύπτει ως η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας (ατόμου /οικογένειας) από το Κατώφλι Εισοδήματος.

 

Άρθρο 4

Αίτηση−Δήλωση και υποχρεώσεις αιτούντος και λοιπών μελών της ωφελούμενης μονάδας

Πρόσθετα Δικαιολογητικά.

1. Η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» (τύπου ΑΦ1) επέχει θέση υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το άτομο/οικογένεια. Αίτηση δικαιούνται να υποβάλλουν άτομα ή οικογένειες που συνοικούν ή φιλοξενούνται από άτομο ή οικογένεια αν δεν έχουν συμπεριληφθεί σε άλλη αίτηση. Όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας (από κοινού ή χωριστά) πρέπει να έχουν υποβάλει Δήλωση/Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) καθώς και Ε2 και εφόσον είχαν υποχρέωση.

Υπόχρεοι, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει Δήλωση, εφόσον είναι επιλέξιμοι ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», οφείλουν να υποβάλουν Δήλωση εκπρόθεσμα και απαλλάσσονται κάθε επιβολής προστίμου περί μη έγκαιρης υποβολής.

Στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα προς ένταξη στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» δεν ήταν υπόχρεος/η κατάθεσης Φορολογικής Δήλωσης για το προηγούμενο οικονομικό έτος (ως εξαρτώμενο μέλος, κ.λπ.), οφείλει, στην αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», να υποβάλει τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, στα οποία εμφανιζόταν το προηγούμενο έτος ή να αιτιολογήσει τη νόμιμη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης το προηγούμενο έτος και να υποβάλει δήλωση τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.

Στην Αίτηση − Δήλωση ΑΦ1 περιλαμβάνεται:

α. Δήλωση Οικονομικής Κατάστασης τρέχουσας δωδεκάμηνης περιόδου αναφοράς στην οποία δηλώνεται το συνολικό εισόδημα της τρέχουσας δωδεκάμηνης περιόδου αναφοράς κάθε ενήλικου ή ανήλικου μέλους της χωριστά, ημεδαπής κι αλλοδαπής προέλευσης, από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, γεωργικές επιχειρήσεις εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ακίνητα, κινητές αξίες καθώς και από κάθε είδους επιδόματα, ενισχύσεις, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και κοινωνικής υποστήριξης από προγράμματα ασφάλισης και κάθε άλλο εισόδημα φορολογητέο, μη φορολογητέο ή φορολογητέο με ειδικό τρόπο που προέρχεται από άλλες πηγές.

β. Πίνακα Στοιχείων ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ΑΦΜ κα, καθώς και στοιχείων επικοινωνίας του αιτούντα και των μελών της ωφελούμενης μονάδος.

Το εξωϊδρυματικό επίδομα, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα διατροφής ή αναδοχής και οι επιστροφές φόρου, δηλώνονται χωριστά και δεν περιλαμβάνονται στο εισόδημα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4172/2013. Παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης από τον αιτούντα σε περίπτωση σφάλματος ή και συμπλήρωσης.

Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης κατατίθενται από τον αιτούντα στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου, τα δικαιολογητικά που προβλέπονται κατά περίπτωση και δεν επιβεβαιώνονται ηλεκτρονικά καθώς και τα πρόσθετα που θα ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την επιβεβαίωση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να ζητήσουν την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών, τα οποία θα πρέπει να προσκομιστούν από τον αιτούντα εντός ενός (1) μηνός.

Σε περίπτωση παρέλευσης της παραπάνω προθεσμίας τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά γίνονται δεκτά αλλά ως ημερομηνία αρχικής αίτησης λαμβάνεται πλέον η ημερομηνία προσκόμισής τους.

Τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας οφείλουν να δηλώσουν άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή, επαγγελματική και οικονομική τους κατάσταση.

Στην αίτηση δηλώνεται Διεύθυνση επικοινωνίας (ηλεκτρονική ή άλλη) του αιτούντος ή αντίκλητου προσώπου ή φορέα που δέχεται να λαμβάνει ενημέρωση για λογ/σμό του αιτούντος.

2. Οι αιτούντες και τα λοιπά μέλη της ωφελούμενης μονάδας δηλώνουν ότι:

α. συναινούν σε αντικειμενικές διαδικασίες εκτίμησης της ατομικής και οικογενειακής τους οικονομικής κατάστασης και θα διευκολύνουν στην υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων, εφόσον ζητηθούν από τις
αρμόδιες υπηρεσίες.

β. είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία μητρώα ανέργων, ως αναζητούντες εργασία, εφόσον είναι άνεργοι και αποδέχονται την κάλυψη θέσης εργασίας, αντίστοιχη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, την ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης ή τη συμμετοχή σε δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας που θα τους προταθούν από τους αρμόδιους φορείς.

γ. αποδέχονται την απένταξή τους από το πρόγραμμα, στην περίπτωση που στο πλαίσιο του σχεδίου ένταξης στην αγορά εργασίας, θα επιλεγούν για ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης, κοινωφελούς εργασίας κ.λπ. εντός του Δήμου όπου κατοικούν και δεν αποδεχθούν αδικαιολόγητα την ένταξη.

3. Οι αιτούντες και τα λοιπά μέλη της ωφελούμενης μονάδας οφείλουν να προσκομίσουν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου πρόσθετα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ειδικότερα, απαιτείται η υποβολή φωτοαντιγράφου ενός από τα κατωτέρω δικαιολογητικά, κατά κατηγορία αιτούντος/σας:

Για τους αλλοδαπούς μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), αντίγραφο άδειας διαμονής.

Για ομογενή αλλοδαπό, Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, καθώς και επί πενταετία προηγούμενη νόμιμη διαμονή στη χώρα.

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών απαιτείται άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς καθώς και επί πενταετία προηγούμενη νόμιμη διαμονή στη χώρα.

Για τους ανιθαγενείς, Δελτίο Ταυτότητας ανιθαγενούς

Για τους πολίτες κρατών−μελών της Ε. Ε. αντίγραφο Εγγράφου Πιστοποίησης Μόνιμης Διαμονής πολίτη της Ένωσης επί πενταετία προηγούμενη διαμονή στη χώρα.

Για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αντίγραφο Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Αλλοδαπού Πολιτικού Φυγάδα και Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού.

Για τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας αντίγραφο Ειδικού Δελτίου υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, με ειδική σήμανση «επικουρική προστασία».

Για τους διαμένοντες με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αντίγραφο Άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε ότι αφορά στη δήλωση πραγματικού εισοδήματος και στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας απαιτεί ται η υποβολή:

Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε.
α) Αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, όπου δηλώνεται η δ/νση κύριας κατοικίας και το παγκόσμιο εισόδημα (εισόδημα ημεδαπής και τυχόν αλλοδαπής προέλευσης, κ.λπ.).

β) Βεβαίωση της Φορολογικής Αρχής της χώρας προέλευσης για την ύπαρξη ή μη εισοδημάτων και ακινήτων στην εν λόγω χώρα,

γ) Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσής του και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης.

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών, επιπλέον απαιτούνται:

α) Βεβαίωση Φορολογικής αρχής της χώρας τους από την οποία θα προκύπτει η ακίνητη περιουσία τους καθώς και το συνολικό τους εισόδημα στη χώρα προέλευσης.

β) Αντίγραφο εεπικυρωμένο του Διαβατηρίου τους.

γ) Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του (αν υπάρχει) και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα, προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο φορολογικού προσδιορισμού.

δ) Ειδικά για τους «υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτείται Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης όπως αυτή αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο.

____

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3018, 7 Νοεμβρίου 2014/ ΦΕΚ

 

Διαβάστε Επίσης  Υπηρεσία παιδικής προστασίας για ευάλωτες οικογένειες προσφύγων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!