Το 2014 ήταν μια “καταστροφική χρονιά” για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μετάφραση: Ελένη Τομπέα

Από τις βιαιοπραγίες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, στις σφαγές στη Νιγηρία από τη Boko Haram, το 2014 υπήρξε μια φρικτή χρονιά για τους αθώους αμάχους, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty δήλωσε, ανακοινώνοντας την έκθεση: “Η παγκόσμια απάντηση στις συγκρούσεις και τις καταχρήσεις από τα κράτη και τις ένοπλες ομάδες ήταν επαίσχυντη και αναποτελεσματική. Καθώς οι άνθρωποι υπέστησαν μια κλιμάκωση σε βάρβαρες επιθέσεις και καταπίεση, η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί επαρκώς “.

Πρόσφυγες από τη Συρία

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Ο τετραετής εμφύλιος πόλεμος που έχει ρημάξει τη Συρία έχει αναγκάσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και άφησε πάνω από 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των προσφύγων ζουν στο Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Το 2014, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μετατράπηκε στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο από την άποψη του αριθμού των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Οι περισσότεροι οργανισμοί αρωγής δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψουν τις ανάγκες της μαζικής εισροής εκτοπισθέντων ατόμων.

Θάνατοι Προσφύγων

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Η έλλειψη ασφαλών νόμιμων διόδων για την ευρωπαϊκή μετανάστευση δημιούργησε έναν αριθμό ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα – με έναν αριθμό ρεκόρ αυτών να πνίγονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι 3.400 θάνατοι, μετέτρεψαν τη Μεσόγειο Θάλασσα στην πιο επικίνδυνη διαδρομή για τους μετανάστες στον κόσμο.

Ο αριθμός των προσφύγων  το περασμένο έτος, ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Είναι απεχθές να βλέπουμε πως οι προσπάθειες των πλούσιων χωρών να κρατήσουν τους ανθρώπους έξω από την εκάστοτε χώρα, υπερισχύουν των προσπαθειών τους για να κρατήσουν τους ανθρώπους ζωντανούς. Η παγκόσμια κρίση προσφύγων είναι απόλυτα πιθανό να επιδεινωθεί, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα” δήλωσε ο Shetty.

Βασανιστήρια

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Η έκθεση τεκμηριώνει περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο κατά τις οποίες χώρες ανταποκρίθηκαν στις εθνικές απειλές για την ασφάλεια της χώρας με “δρακόντειες και καταπιεστικές τακτικές”, όπως εξωδικαστικές δολοφονίες, μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια. Οι χώρες που αναφέρονται περιλαμβάνουν τη Νιγηρία, την Κένυα, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Ρωσία και την Τουρκία.

“Βλέπουμε ανησυχητικές ενδείξεις ότι οι ηγέτες θα συνεχίσουν να πατάσσουν σκληρά τις διαδηλώσεις, να εισαγάγουν δρακόντειους αντιτρομοκρατικούς νόμους και να κάνουν χρήση αδικαιολόγητων τεχνικών επιτήρησης των λαών για την αντιμετώπιση των απειλών της ασφάλειας”, δήλωσε ο Shetty.  “Όμως οι σπασμωδικές αντιδράσεις δεν λειτουργούν. Σε αντίθεση δημιουργούν ένα περιβάλλον καταστολής κατά το οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει ο εξτρεμισμός”.

Άδικες δίκες

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Κακοδικίες συνέβαν σε πάνω από το ήμισυ των χωρών που αναλύθηκαν για το 2014. Αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν συχνά αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, παρατεταμένη κράτηση χωρίς δίκη και εξαναγκασμένες εξαφανίσεις λόγω διεφθαρμένων δικαστικών συστημάτων.

Δικαιώματα LGBT

info9

Image: Amnesty International

Ενώ ο αριθμός των χωρών που παρέχουν ίσα δικαιώματα σε σχέσεις του ίδιου φύλου βρίσκεται σε άνοδο από το 2010, οι σχέσεις του ίδιου φύλου παραμένουν ποινικοποιημένες σε 78 χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση των ΛΟΑΤ ατόμων. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει επίσης τα πολυάριθμα εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας που δεν τιμωρήθηκαν επαρκώς και τις χώρες όπου οι πολίτες ΛΟΑΤ αντιμετωπίζουν βαριές ποινές φυλάκισης ή άλλες συστηματικές διώξεις.

Απαγορεύσεις αμβλώσεων

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Είκοσι οκτώ χώρες έχουν νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση – ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η ζωή ή η υγεία της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και σε περιπτώσεις βιασμού, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα. Αυτοί οι περιορισμοί συχνά προκαλούν έναν υψηλό αριθμό γυναικών που καταφεύγουν σε παράνομες και μη ασφαλείς αμβλώσεις, με έρευνες να δείχνουν πως αυτές οι αμβλώσεις οδηγούν σε ένα υψηλό αριθμό μητρικής θνησιμότητας.

Ελευθερία του Τύπου

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των κυβερνήσεων (119 από 160) απαγόρευσαν αυθαιρέτως την ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με την έκθεση. Σε αυτές τις απαγορεύσεις περιλαμβάνονται περιπτώσεις στις οποίες οι κυβερνήσεις λογοκρίνουν πληροφορίες, κλείνουν βίαια εφημερίδες, απειλούν ή φυλακίζουν δημοσιογράφους, συχνά στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με το Freedom House (ανεξάρτητη οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο), μόνο ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο ζει σε μια χώρα με πραγματικά “Ελεύθερο” Τύπο, το χαμηλότερο ποσοστό σε πάνω από μια δεκαετία.

Άδικη φυλάκιση

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Η φυλάκιση ακτιβιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα με βάση τις πεποιθήσεις τους και μόνο, ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας των κυβερνήσεων. Αρκετές χώρες, σε κάθε μία από τις περιοχές που αναλύθηκαν, πραγματοποίησαν δεκάδες τέτοιες κρατήσεις το 2014, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ακτιβιστών, των επικριτών των κυβερνήσεων και των δημοσιογράφων.

Ένοπλη βία

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Η Διεθνής Αμνηστία χρέωσε στη διεθνή κοινότητα με ανεπαρκή πρόληψη των καταχρήσεων των αμάχων στα χέρια των ενόπλων ομάδων το 2014. Τμήματα του Ιράκ και της Συρίας τέθηκαν υπό τον έλεγχο των βίαιων εξτρεμιστών της ISIS και η Boko Haram έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η έκθεση αναφέρει ότι, αν οι παγκόσμιοι ηγέτες  δεν καταπολεμήσουν επαρκώς τη διάδοση των βίαιων ένοπλων ομάδων όπως της ISIS και της Boko Haram, όλο και περισσότερος άμαχος πληθυσμός θα αναγκαστεί να ζει κάτω από τον ημι-κρατικό έλεγχο των ένοπλων ομάδων που φέρνουν τις διώξεις και τις διακρίσεις.

Εκλήματα πολέμου

Image: Amnesty International

Image: Amnesty International

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τις αγριότητες που διαπράχθηκαν από την ISIS και τη Boko Haram, εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και της βίας στο νότιο Σουδάν.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες –  να παραδώσουν την εξουσία – βέτο τους σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν μαζική γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα άσκησης βέτο για να εμποδίσουν τέσσερις φορές τη διεθνή δράση στη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Πηγή: mashable.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ελλάδα: Προστατέψτε τώρα τους Πρόσφυγες από τον Κορονοϊό

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!