1 στους 7 ανθρώπους ζει σε μια χώρα με «Ελεύθερο» Τύπο

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

H Παγκόσμια Ελευθεροτυπία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε πάνω μια δεκαετία, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας του Freedom House (Το Freedom House είναι μια μη κερδοσκοπική, μη-κομματική οργάνωση που υποστηρίζει τη δημοκρατική αλλαγή, παρακολουθεί την ελευθερία, και συνηγορεί υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). 

Η μείωση οφείλεται εν μέρει στην “καταπίεση” σε πολλά Μεσανατολικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Ιορδανίας, με σημαντικές οπισθοδρομήσεις στην Τουρκία, την Ουκρανία, και πολλές χώρες στην Ανατολική Αφρική αλλά και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος σχετικά με την ελευθερία στα μέσα επικοινωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε γενικές γραμμές , η έκθεση του 2014 για την Ελευθερία του Τύπου σημείωσε πως παρά τις θετικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, οι κυρίαρχες τάσεις που αποτυπώθηκαν είναι οπισθοδρομήσεις σε κάθε άλλη περιοχή. Το μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού με ελεύθερα μέσα ενημέρωσης παραμένει μόνο στο 14% (ένας στους επτά ανθρώπους), ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλοντα με μη ελεύθερα μέσα  (44%) ή “Εν μέρει ελεύθερα” (42%).

“Βλέπουμε πτώση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία οφείλεται στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να ελέγχουν το μήνυμα και να τιμωρούν τον αγγελιοφόρο”, ανέφερε ο Karin Karlekar, διευθυντής του project της έκθεσης. “Σε κάθε περιοχή του κόσμου,  βρήκαμε πέρυσι τόσο κυβερνήσεις όσο και ιδιωτικούς φορείς που επιτίθενται στους δημοσιογράφους, αποτρέπουν τη φυσική τους πρόσβαση σε σημαντικές εκδηλώσεις, λογοκρίνουν το περιεχόμενο και “παραγγέλλνουν” απολύσεις δημοσιογράφων λόγω πολιτικών κινήτρων”.

“Το 2013 είδαμε περισσότερες περιπτώσεις κρατών να στοχοποιούν ξένους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης” πρόσθεσε ο  Karlekar. «Οι Ρωσικές και οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν ή απείλησαν να σταματήσουν τις θεωρήσεις σε βίζες σε ξένους ανταποκριτές, αλλά η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, προχωρώντας στην κράτηση προσωπικού του Al-Jazeera με την κατηγορία υποστήριξης της τρομοκρατίας”.

  • Από τις 197 χώρες και περιοχές που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικά 63 (32%) βαθμολογήθηκαν με ελεύθερο Τύπο, 68 (35%) βαθμολογήθηκαν με εν μέρει ελεύθερο Τύπο, και 66 (33%) με μη ελεύθερο Τύπο.
  • Οι βελτιώσεις των χωρών στο τομέα της ελευθεροτυπίας οδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τρεις παράγοντες: στην αυξανόμενη ικανότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων να λειτουργούν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα- στη μεγαλύτερη πρόσβαση σε μια ποικιλία απόψεων μέσω on line μέσων ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και διεθνών μέσων- και στην αύξηση του σεβασμού προς τις νομικές προστασίες για τον Τύπο.
  • Στις 8 χειρότερες χώρες στο κόσμο στη βαθμολογία παραμένουν η Λευκορωσία, η Κούβα, η Ισημερινή Γουινέα, η Ερυθραία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ευρώπη

  • Βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, αλλά ο περιφερειακός μέσος όρος παρουσίασε την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2013.
  • Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία βαθμολογήθηκαν με τις καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο των χωρών του κόσμου.
  • Σημαντική πτώση σημειώθηκε στην Τουρκία, η οποία έπεσε στη κατηγορία του μη ελεύθερου Τύπου, όπως και η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Μια μικρή αριθμητική βελτίωση σημειώθηκε στην Ιταλία, η οποία παραμένει στη κατηγορία του εν μέρει ελεύθερου Τύπου.

Freedom of the Press 2014

Πηγή: freedomhouse.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!