Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2015

Ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα 40% στην παροχή νερού μέχρι το 2030, αν δεν βελτιωθεί δραστικά η διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου. Αυτό είναι το αναπόφευκτο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Έκθεση World Water Development 2015 των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, 748 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού, δηλαδή σε μια πηγή νερού που να προστατεύεται από την εξωτερική μόλυνση, με εκείνους που πλήττονται πρωταρχικά να είναι οι φτωχοί, οι μειονεκτούντες και οι γυναίκες. Η έκθεση, με τίτλο «Νερό, για ένα Βιώσιμο Κόσμο», δείχνει ότι ενώ οι απαιτήσεις για νερό έχουν «εκτοξευθεί», η διαχείριση εξακολουθεί να μην γίνεται σωστά και βιώσιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των βιομηχανιών και των διαφόρων χρηστών, αλλά και μεταξύ των περιφερειών και των χωρών.

Το πόσιμο νερό είναι ο σημαντικότερος πόρος για την ανθρωπότητα, που συνδέει όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Αφορά όλη τη ζωή στον πλανήτη και είναι ένας ευνοϊκός ή περιοριστικός παράγοντας για κάθε κοινωνική και τεχνολογική ανάπτυξη, μια πιθανή πηγή ευημερίας ή δυστυχίας, συνεργασίας ή σύγκρουσης. Για την επίτευξη της ασφάλειας του νερού, χρειάζεται προστασία των ευπαθών συστημάτων νερού,  μετριασμός των επιπτώσεων των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, διασφάλιση της πρόσβασης σε λειτουργίες και υπηρεσίες νερού και διαχείριση των υδάτινων πόρων με ένα ολοκληρωμένο και δίκαιο τρόπο.

«Πρόκειται περισσότερο για γνώση επί του θέματος και διαχείρισης της κρίσης παρά θέμα της διαθεσιμότητας των πόρων»,  τόνισε η Michela Miletto, συντονίστρια του Παγκόσμιου Προγράμματος αξιολόγησης των υδάτων, το οποίο παράγει την έκθεση, αναφέροντας πως το 2015 είναι ένα καθοριστικό έτος για την πολιτική. Η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται να εγκρίνει τις μελλοντικούς Αναπτυξιακούς Στόχους για το 2030 κατά τους επόμενους μήνες, με τα κράτη-μέλη να επιδιώκουν επιπροσθέτως να διαπραγματευτούν λύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε ο Michel Jarraud, Πρόεδρος του οργανισμού UN-Water και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί κοινή ευθύνη, που αφορά τόσο την κοινωνία των πολιτών όσο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: en.unesco.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2019: "Ενεργώντας μαζί για να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες για να τερματίσουν τη φτώχεια"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!