Πρόγραμμα αντιμετώπισης των κοινών παθήσεων ψυχικής υγείας με την ανάγνωση

Ελένη Τομπέα-

Το Reading Well Books on Prescription, ένα εθνικό προγράμματα ανάγνωσης του Βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού “The Reading Agency”, ξεκίνησε το 2013 για την παροχή διαπιστευμένων βιβλίων αυτο-βοήθειας από δημόσιες βιβλιοθήκες,  με τη λίστα να περιλαμβάνει κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, των φοβιών και ορισμένων διατροφικών διαταραχών. Κατά το πρώτο έτος, το πρόγραμμα είχε “φτάσει” σε 275.000 άτομα, με τα βιβλία να βασίζονται στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία και με μια αύξηση κατά 113% στο δανεισμό των σχετικών τίτλων από βιβλιοθήκες.

Το έργο του Reading Agency, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Society of Chief Librarians, υποστηρίζεται από τους εθνικούς φορείς υγείας, όπως το Royal College of GPs, Royal College of Psychiatrists και το Royal College of Nursing, καθώς και από το πρόγραμμα του NHS “NHS England’s Improving Access to Psychological Therapies programme” (IAPT). Τοπικά συντονίζεται από την αρμόδια βιβλιοθήκη, η οποία προμηθεύει τους αναγνώστες με τους 30 διαπιστευμένους τίτλους της λίστας και με ενημερωτικά φυλλάδια για τους χρήστες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων της δημόσιας υγείας, παθολόγων και τοπικών ομάδων IAPT. Έτσι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνταγογραφήσουν βιβλία πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία, αλλά το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με βάση την αυτο-παραπομπή, ως ένα πρώτο βήμα για να ζητήσει ο ασθενής βοήθεια.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος

Η αξιολόγηση του πρώτου έτους του προγράμματος Reading Well Books on Prescription, παρουσίασε σημαντικά δεδομένα:

  • Το έργο έφτασε σε 275.000 άτομα με διαπιστευμένη ανάγνωση αυτοβοήθειας: 0,7% του ενήλικου πληθυσμού της Αγγλίας.
  • Ο δανεισμός τίτλων βιβλίων από τη λίστα αυξήθηκε κατά 113%.
  • Ενώ το πρόγραμμα χρησιμοποιείται τακτικά από περίπου 7.000 επαγγελματίες υγείας, το 80% των χρηστών των υπηρεσιών χρησιμοποίησε πηγές αυτοβοήθειας, παίρνοντας συχνά σχετικά φυλλάδια από τη βιβλιοθήκη.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για σημαντικό όφελος των ασθενών. Από τους χρήστες των υπηρεσιών που συμμετείχαν στην έρευνα:

  • Το 91% ανέφερε ότι το βιβλίο που είχε διαβάσει ήταν χρήσιμο.
  • Το 79% ότι είχε βοηθηθεί να καταλάβει περισσότερα για την κατάστασή του.
  • Το 73% ότι τους είχε κάνει να αισθανθούν πιο σίγουροι για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.
  • Και το 37% δήλωσε ότι τα συμπτώματα είχαν μειωθεί ή είχαν βελτιωθεί.

Νέα λίστα βιβλίων για την άνοια

Στις 26 Ιανουαρίου ξεκίνησε το νέο σχέδιο του προγράμματος Reading Well Books on Prescription, για να υποστηρίξει τους ανθρώπους με άνοια και τους φροντιστές τους. Οι 25 τίτλοι που περιλαμβάνονται στη λίστα, διατίθονται σε βιβλιοθήκες σε όλη την Αγγλία από το Φεβρουάριο, βιβλία τα οποία έχουν προταθεί από εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και από άτομα που έχουν βιώσει την εμπειρία της άνοιας. Τα βιβλία μπορούν να συνιστώνται από τους επαγγελματίες υγείας ή μπορεί κανείς από μόνος του να δανειστεί τους τίτλους δωρεάν από την τοπική βιβλιοθήκη.

Πηγή: readingagency.org.uk

socialpolicy.gr

Σχετική αρθρογραφία:

Βιβλιοθεραπεία: Όταν οι γιατροί συνταγογραφούν βιβλία για να θεραπεύσουν την κατάθλιψη

Η φιλανθρωπική οργάνωση “The Reading Agency”

Διαβάστε Επίσης  Γραμμή ψυχολογικής στήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!