«Σχεδία»: Εικόνες του άλλου μας εαυτού (τεύχος #25)

Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα πωλητές της «σχεδίας» πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή και ξεκίνησαν να αποτυπώνουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους μοναδική οπτική. Να καταγράφουν, χωρίς περιορισμούς και αναστολές, αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαμογελούν, να θυμώνουν. Να αποτυπώνουν, εντέλει, αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον, να μας δείξουν την πόλη μέσα από τα δικά τους μάτια.
Δεκαοκτώ μήνες και δεκάδες χιλιάδες φωτογραφικά «κλικ» αργότερα, το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συνθέτει μια μοναδική κοινωνική καταγραφή. Για την Ελλάδα της κρίσης, για εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά, για τον άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει, να ονειρεύεται, να αγωνίζεται.

«Ένιωθα συλλέκτης. Από ράκη κομματιών ζωής. Στο δρόμο υπάρχουν ράκη αξιών, ράκη σκουπιδιών, ράκη ανθρώπινα. Και κομμάτια ζωής που είχαν σχέση με τις μνήμες και τα βιώματά μου. Ο φακός, χωρίς να το καταλάβω, έβγαλε ένα κομμάτι του έσω εαυτού μου», λέει η κ. Ματίνα Πασχάλη που συμμετέχει στο project.

«Ζωές στο δρόμο» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί το διάστημα 27 Απριλίου ώς 10 Μαϊου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με έργα της ιδιαίτερης παρέας φωτογράφων, των πωλητών της «σχεδίας». Είναι οι δικές τους ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν.

«Εικόνες του άλλου εαυτού» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της Ελεωνόρας Ορφανίδου που έγινε κεντρικό θέμα και εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου.

Λίγους μήνες μετά το Χρυσό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ FIPA για το ντοκιμαντέρ της «A Family Affair/Μια οικογενειακή υπόθεση», που αναφέρεται στην οικογένεια Ξυλούρη, η σκηνοθέτης Αγγελική Αριστομενοπούλου μιλάει στη Μαρία Μανωλέλη για την εμπειρία της και την παγκοσμιότητα της παραδοσιακής κρητικής μουσικής.

Ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης, με αφορμή την έκθεση «Λοξή Τάξη», μιλάει για την Τέχνη που πρέπει να είναι μια ανοιχτή διαδικασία, την εκπαίδευση που πρέπει να λειτουργεί μέσα από συζητήσεις και την αλληλεγγύη που δεν πρέπει να είναι μόνο «μόδα».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η «Σχεδία» -πωλητές του περιοδικού, αναγνώστες και φίλοι που συγκροτούν την «ομάδα ειδικών αποστολών» της «σχεδίας» και της Εθνικής Αστέγων, προετοιμάζεται για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, που θα γίνει στις αρχές Μαΐου.  Όλες οι λεπτομέρειες της φετινής σεζόν περιέχονται στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Στη γραμμή της εκκίνησης».

Ο Άγγελος Τσέκερης διδάσκει πώς να αγαπάμε τον χούλιγκαν της αντίπαλης ομάδας,  ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει τη ζωή στην Αθήνα μια καθημερινή μόλις έχει πέσει ο ήλιος, κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #25 της «σχεδίας» (Απρίλιος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από σήμερα, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015.
Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

«122 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org).

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!

Περιοδικό Δρόμου «σχεδία»
Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη
Φαβιέρου 24-26, 104 38 Αθήνα
Τ: 2313 013605, 213 0231220
www.shedia.gr
info@shedia.gr
f: shedia.streetaper
tw: _shedia

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Εμπνευσμένοι πολίτες που δρουν τοπικά | Διαδραστικός Οδηγός Πόλης για τη Νέα Ιωνία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!