Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε: Συμμετοχή της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

youth-unemploymentΣυμμετοχή της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε , στη Ρίγα της Λετονίας.

Στο τεράστιο έλλειμμα εργασίας που εκτόξευσε στα ύψη τα ποσοστό της ανεργίας και της φτώχειας στην Ελλάδα και στις αναποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν, χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, στη χώρα μας τη τελευταία πενταετία, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη διήμερη Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας στις 21 και 22 Απριλίου.

Βασικό θέμα του Άτυπης Συνάντησης αποτέλεσε η ενίσχυση του ρόλου του κοινωνικού διαλόγου στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές διαδικασίες που μπορούν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική συμβολή του κοινωνικού διαλόγου στην επίτευξη των οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Στην παρέμβασή της η Ελληνίδα υπουργός επεσήμανε ότι «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης προκάλεσε καίριο χτύπημα στην εσωτερική ζήτηση, ενώ ο αντίκτυπος στην αύξηση της παραγωγικότητας του εξαγωγικού τομέα ήταν αμελητέος. Όπως ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από μελέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου εξήγησε ότι η λανθασμένη αυτή πολιτική οδήγησε στην εξαθλίωση ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. «Θα μπορούσαν οι Έλληνες αλλά και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί που μαστίζονται από την οικονομική ύφεση, να μην είχαν υποστεί τόσο σκληρά τις επιπτώσεις της κρίσης αν είχε διεξαχθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος», τόνισε η κ. Αντωνοπούλου. «Στην Ελλάδα απαξιώθηκε ο κοινωνικός διάλογος. Παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν διαφωνήσει με τη μείωση των μισθών, η τότε κυβέρνηση τους αγνόησε. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου επανέφερε τον ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προωθώντας παράλληλα την αύξηση του βασικού μισθού».

Στο περιθώριο της συνόδου η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων, Μαριάν Τισσέν. H συνάντηση κρίνεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική. Αναγνωρίστηκε ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες 10 χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας από το μ.ο της Ένωσης, απαιτεί παράλληλα πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας.

——

Διαβάστε Επίσης  Χαρακτηριστικά της ανεργίας

Πηγή: http://www.ypakp.gr/

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!