Τα κέρδη και η φτώχεια: Τα οικονομικά της καταναγκαστικής εργασίας

Παιδιά υπό δουλεία στον τομέα της αλιείας στην περιοχή Brong Ahafo της Γκάνα.

H καταναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία παράγει 150.000.000.000 δολάρια σε παράνομα κέρδη ανά έτος, περίπου τρεις φορές περισσότερο από ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, “Τα κέρδη και η φτώχεια: Τα Οικονομικά της καταναγκαστικής εργασίας” (Profits and Poverty: The Economics of Forced Labour), αναφέρει πως τα δύο τρίτα του συνολικού εκτιμώμενου ποσού των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων (δηλαδή τα  99 δισεκατομμύρια δολάρια), προέρχονται από την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ άλλα 51 δισεκατομμύρια δολάρια προέκυψαν από την καταναγκαστική οικονομική εκμετάλλευση , συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών, της γεωργίας και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2015 Βάζοντας τέλος στην εμπορία ανθρώπων και την καταναγκαστική εργασίαΤα δεδομένα βασίζονται σε στοιχεία της ΔΟΕ που δημοσιεύθηκαν το 2012, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υπόκειται σε καταναγκαστική εργασία, εμπορία και σύγχρονη δουλεία ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα αυτή εκτίμηση, οι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που πέφτουν “θύματα” καταναγκαστικής εργασίας είναι γυναίκες και κορίτσια, κυρίως στην εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση και την οικιακή εργασία, ενώ οι άνδρες και τα αγόρια είναι κατά κύριο λόγο σε αναγκαστική οικονομική εκμετάλλευση στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και της εξόρυξης.

Η κατανομή των κερδών που προκύπτουν από την αναγκαστική οικονομική εκμετάλλευση έχει ως εξής:

  • 34 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα των κατασκευών, της βιομηχανίας, των ορυχείων και των υπηρεσιών.
  • 9 δισεκατομμύρια στον τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της δασοκομίας και της αλιείας.
  • 8 δισεκατομμύρια από τα ιδιωτικά νοικοκυριά που δεν πληρώνουν ή  πληρώνουν χαμηλούς μισθούς στους οικιακούς βοηθούς που βρίσκονται υπό το καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας.

wcms_243669wcms_243671wcms_243670Η έκθεση επισημαίνει τα εισοδηματικά σοκ και τη φτώχεια ως τους κύριους οικονομικούς παράγοντες που ωθούν τα άτομα σε καταναγκαστική εργασία. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο και στην ευαλωτότητα περιλαμβάνουν το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τον αναλφαβητισμό, το φύλο και τη μετανάστευση.

Η Beate Andrees, επικεφαλής του Ειδικού Προγράμματος Δράσης της ΔΟΕ για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας, ζήτησε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της ευπάθειας αναφορικά με την καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένων:

  • Ενίσχυση των κατώτατων ορίων κοινωνικής προστασίας για τα φτωχά νοικοκυριά ώστε να προληφθεί η σύναψη καταχρηστικών συμβάσεων δανεισμού σε περίπτωση αιφνίδιων εισοδηματικών σοκ.
  • Επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των δεξιοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους ευάλωτους εργαζομένους.
  • Προώθηση μιας προσέγγισης της μετανάστευσης βασισμένης στα δικαιώματα για την αποτροπή της παράνομης απασχόλησης και της κακοποίησης των διακινούμενων εργαζομένων.
  • Υποστήριξη των οργανώσεων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων και κλάδων που είναι ευάλωτοι σε φαινόμενα εξαναγκαστικής εργασίας.

Πηγή: ilo.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Νερού & Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Νερό και Κλιματική Αλλαγή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!