Food Inc.: 18 στοιχεία της ταινίας για την Αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Η ταινία Food, Inc. αποκάλυψε δυνατές αλήθειες για την Αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, από την απάνθρωπη μεταχείριση των ζώων στα εκτροφεία μέχρι τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Photo: Justin Sullivan/Getty Images

Photo: Justin Sullivan/Getty Images

Ανάπτυξη της εργοστασιακής κτηνοτροφίας

Στη δεκαετία του 1970, οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες βοείου κρέατος έλεγχαν περίπου το 25% της αγοράς. Σήμερα, η πρώτη τετράδα ελέγχει πάνω από το 80%.

Photo: H. Armstrong Roberts/Getty Images

Photo: H. Armstrong Roberts/Getty Images

Κυριαρχία των εργοστασιακών εκτροφείων

Τη δεκαετία του 1970, υπήρχαν χιλιάδες σφαγεία, από τα οποία παραγόταν το μεγαλύτερο ποσοστό του βοείου κρέατος προς πώληση. Σήμερα υπάρχουν μόνο 13.

MonsantoAD

Photo: Apic/Getty Images

Η Monsanto το 1950

Πριν μετονομαστεί σε εταιρεία βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, η εταιρεία Monsanto ήταν χημική εταιρεία που παρήγαγε, μεταξύ άλλων, DDT και Πορτοκαλί Παράγοντα (Agent Orange).

Photo: Ralph Orlowski/Getty Images

Photo: Ralph Orlowski/Getty Images

Έλλειψη εξουσίας του USDA

Το 1998, το USDA (United States Department of Agriculture) εφάρμοζε μικροβιακό έλεγχο για salmonella και E. coli 0157h 7, έτσι ώστε αν ένα φυτό αποτύχει επανειλημμένα σε αυτές τις δοκιμές, το USDA να μπορούσε να κλείσει το εργοστάσιο. Αφού οδηγήθηκε στο δικαστήριο από τις Αμερικανικές ενώσεις κρεάτων και πουλερικών, το USDA δεν έχει πλέον αυτό το δικαίωμα.

Photo: Lauren Burke/Getty Images

Photo: Lauren Burke/Getty Images

Μονοπώλιο της σόγιας από τη Monsanto

Το 1996, όταν η Monsanto εισήγαγε έτοιμη σόγια, η εταιρεία έλεγχε μόνο το 2% της αμερικανικής αγοράς της σόγιας. Τώρα, πάνω από 90% της σόγιας στις ΗΠΑ περιέχει το πατενταρισμένο γονίδιο της Monsanto.

Photo: H. Armstrong Roberts/Getty Images

Photo: H. Armstrong Roberts/Getty Images

Ελάχιστες επιθεωρήσεις τροφίμων

Το 1972, ο FDA (Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ) διεξήγε 50.000 επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων. Το 2006, το FDA διεξήγε μόνο 9.164.

Photo: Scott J. Ferrell/Getty Images

Photo: Scott J. Ferrell/Getty Images

Έλεγχος του FDA

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους, ο επικεφαλής του FDA, Lester M. Crawford Jr. , ήταν ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων.

Photo: USDA

Photo: USDA

Έλεγχος του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπους, ο αρχηγός του Επιτελείου στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, James F. Fitzgerald, ήταν πρώην ανώτατο στέλεχος υψηλής επιρροής της βιομηχανίας βοείου κρέατος στην Ουάσιγκτον.

Photo: Gary John Norman /Getty Images

Photo: Gary John Norman /Getty Images

Ο μέσος εκτροφέας κοτόπουλων (με δύο πτηνοτροφία) επενδύει πάνω από 500.000 δολάρια και κερδίζει μόλις 18.000 δολάρια το χρόνο.

Photo: Brand New Images /Getty Images

Photo: Brand New Images /Getty Images

Επιβολή των σπόρων της Monsanto

Ο Ανώτατος Δικαστής Clarence Thomas ήταν δικηγόρος της Monsanto από το 1976 ως το 1979. Μετά τον διορισμό αυτού στο ανώτατο δικαστήριο, ο Thomas έγραψε την απόφαση της πλειοψηφίας, βοηθώντας τη Monsanto να επιβάλει τις πατέντες των σπόρων της.

Photo: Winnie Yang/Getty Images

Photo: Winnie Yang/Getty Images

Τεράστιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας

Περίπου 32.000 γουρούνια την ημέρα, σφάζονται στη μονάδα  Smithfield Hog στη Tar Heel, NC, το μεγαλύτερο σφαγείο στον κόσμο.

Photo: Frank Herholdt/Getty Images

Photo: Frank Herholdt/Getty Images

Αμερικανοί σαρκοφάγοι

Ο μέσος Αμερικανός τρώει πάνω από 200 κιλά κρέατος ετησίως.

976302-001

Photo: Chuck Keeler/Getty Images

Η ψευδαίσθηση των επιλογών

Τα μοντέρνα σούπερ μάρκετ, αποθηκεύουν κατά μέσο όρο 47.000 προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία παράγονται από μια μόνο χούφτα εταιρειών τροφίμων.

Photo: Michal Baran/Getty Images

Photo: Michal Baran/Getty Images

GMO

Περίπου το 70% των επεξεργασμένων τροφίμων έχουν κάποιo γενετικά τροποποιημένο συστατικό.

Photo: Guy Edwardes/Getty Images

Photo: Guy Edwardes/Getty Images

Κανένα δικαίωμα στην πληροφόρηση

Το “SB63” δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν ποια τρόφιμα προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και να επισημαίνονται ως τέτοια, πέρασε από τη νομοθετική εξουσία της πολιτείας της Καλιφόρνια,  πριν το εμποδίσει το 2007 ο κυβερνήτης Schwarzenegger, ο οποίος είπε ότι δεν μπορούσε να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που εμπόδιζε ομοσπονδιακό νόμο.

Photo: Digital Vision/Getty Images

Photo: Digital Vision/Getty Images

Τα ποσοστά διαβήτη σε άνοδο

Σύμφωνα με την αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, 1 στα 3 Αμερικανούς που γεννήθηκαν μετά το 2000, θα εμφανίσει πρώιμο διαβήτη. Μεταξύ των μειονοτήτων, το ποσοστό θα είναι 1 στους 2.

Photo: Steven Taylor/Getty Images

Photo: Steven Taylor/Getty Images

Οι τροφογενείς ασθένειες τείνουν να γενικευθούν

Κρούσματα Ε. coli και salmonella  έχουν γίνει συχνότερα στην Αμερική. Το 2007, υπήρχαν 73.000 άτομα που νοσούσαν από το βακτήριο E.coli.

Photo: Photodisc/Getty Images

Photo: Photodisc/Getty Images

Ελπίδα στα βιολογικά προιόντα

Τα βιολογικά προιόντα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας τροφίμων, με αύξηση 20% ετησίως.

Πηγή: takepart.com

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ένας δεινόσαυρος στο δωμάτιο της κλιματικής αλλαγής

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!