Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων για το 2015

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ το 2015 για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να βρουν εργασία 650.000 νέοι, ύστερα από αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και που ενέκρινε το ΕΚ .

Η χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ) συμπληρώνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ ) στα 20 κράτη-μέλη σε περιοχές όπου η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25 % .

Η πρόταση της Επιτροπής εγκρίθηκε με 632 ψήφους υπέρ, 30 ψήφους κατά και 31 αποχές.

“Είμαστε σε κούρσα ενάντια στο χρόνο και η Ευρώπη δίνει ώθηση στην απασχόληση των νέων. Η πρόκληση ήταν να επιτευχθεί μία σταθερή συμφωνία που να απολαμβάνει ευρείας στήριξης σε χρόνο ρεκόρ – και όταν είναι αποφασισμένη, η ΕΕ αποδίδει”, δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης για το ΕΚ Elisabeth Morin – Chartier ( ΕΛΚ, Γαλλία ).

Ο αριθμός των νέων μεταξύ 15 και 25 ετών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή κατάρτισης αυξάνεται ανησυχητικά , ιδίως στα κράτη μέλη που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να απορροφήσουν την ανάλογη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η καταβολή εμπροσθοβαρώς των κονδυλίων είναι, ως εκ τούτου, υψίστης σημασίας .

Η χρηματοδότηση του ΠΑΝ για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε € 3,2 δις, η οποία θα συνδυαστεί με τουλάχιστον €3,2 δις που θα προέρχονται από κονδύλια των κρατών-μελών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Μέχρι το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει 28 από 34 επιχειρησιακά προγράμματα του ΠΑΝ , τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν μέχρι το ένα τρίτο των κονδυλίων τους αμέσως μόλις τεθούν σε ισχύ οι τροποποιημένοι κανόνες.

Η χρηματοδότηση του ΠΑΝ με 1 δις που θα διατεθεί φέτος θα ενισχύσει τη συμβολή της ΕΕ για το κόστος έργων από το 1 – 1,5 % στο 30 % για το 2015. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί νέο χρήμα, δεδομένου ότι είχε ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του ΠΑΝ.

Οι χώρες που επωφελούνται από την πρωτοβουλία αυτή είναι το Βέλγιο , η Βουλγαρία , η Κροατία , η Κύπρος , η Τσεχία, η Γαλλία , η Ελλάδα , η Ουγγαρία , η Ιρλανδία , η Ιταλία , η Λετονία , η Λιθουανία , η Πολωνία , η Πορτογαλία , η Ρουμανία , η Σλοβακία , η Σλοβενία, η Ισπανία , η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τα έργα που χρειάζονται, αλλά δράσεις του ΠΑΝ θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2018. Η ύπαρξη προόδου κατά την εφαρμογή στα πρώτα χρόνια του προγράμματος στα κράτη μέλη θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική επιτυχία της πρωτοβουλίας .

Πηγή: http://europedirect.cut.ac.cy/

Διαβάστε Επίσης  Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αξιολογεί τις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση της παιδικής φτώχειας

There are 2 comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!