Η ιστορία των προσφύγων μέσα από τη γλώσσα των τεχνών

η-ιστορία-των-προσφύγων-μέσα-από-τη-γλώσσα-των-τεχνών

Έργο του Παντελή Τσομπάνογλου. «Ο πίνακάς μου, μια τυφλή πρόσφυγας, συμβολίζει ένα ταξίδι στο άγνωστο, που είναι ο κόσμος των τυφλών, αλλά και την αποδοχή μας των ανθρώπων αυτών, που έρχονται από έναν άγνωστο σε μας κόσμο», δηλώνει ο ζωγράφος – Σειρά φωτογραφιών της Στεφανίας Μιζάρα με τίτλο “Ευρώπη, το φρούριο” με σκηνές από το κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο του Έβρου και τις αφίξεις των προσφύγων στο νησί της Λέσβου.

«Εικόνες που σε γεμίζουν συναισθήματα! Θλίψη, φόβος, χαρά για τη ζωή που αναβλύζει μέσα από τα χρώματα, αλλά και θυμός μετά το βιωματικό»… Με αυτά τα συναισθήματα του κόσμου που γέμισε και τίμησε με την παρουσία του πραγματοποιήθηκε η εικαστική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2015. Στις 25 Ιουνίου ολοκληρώθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το “It could be ME – It could be YOU”, με την Ύπατη Αρμοστεία να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για όσους μοιράστηκαν την εμπειρία.

Δεκαεπτά καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους και πρόσφυγες καθώς και ο ξενώνας προσφύγων «Ιόλαος», συμμετείχαν, ο καθένας με την προσωπική του καλλιτεχνική γλώσσα, σε μία ομαδική έκθεση που προσπάθησε να πει μία ιστορία: την κοινή ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων που ζουν σε ασυνήθιστες συνθήκες. Μια ιστορία μέσα από φωτογραφίες, πίνακες, βίντεο, γλυπτά, κατασκευές και μια ηλεκτροακουστική εγκατάσταση με εμψυχωτή.

η-ιστορία-των-προσφύγων-μέσα-από-τη-γλώσσα-των-τεχνών-2

Άποψη από το ζωγραφικό έργο της Μαρίτας Νιάκαρου. ©UNHCR/Yiorgos Kyvernitis. 

η-ιστορία-των-προσφύγων-μέσα-από-τη-γλώσσα-των-τεχνών-3

Γενική άποψη τμήματος της έκθεσης της Υ.Α. Στον τοίχο ψηλά στιγμιότυπο από το βίντεο “It could be me – it could be you” της Νατάσσας Ιωάννου. «Η έμπνευσή μου ήταν από τη λέξη ταλαιπωρία και από τη λέξη επανάληψη. Χρόνια τώρα πρόσφυγες ταλαιπωρούνται για ένα καλύτερο αβέβαιο μέλλον…», εξηγεί. ©UNHCR/Yiorgos Kyvernitis.

η-ιστορία-των-προσφύγων-μέσα-από-τη-γλώσσα-των-τεχνών-4

“NEVER MADE IT”, ηλεκτροακουστική εγκατάσταση με εμψυχωτή από τον Παναγιώτη Βελιανίτη και το Χρήστο Τόλη. «Από όποια άποψη κι αν το δει κανείς, όλο αυτό είναι μία τρομακτική, αιματηρή υπόθεση. Ούτε ο υπάλληλος ούτε ο πρόσφυγας μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την τάξη του κόσμου», διαβάζουμε στο σημείωμα των καλλιτεχνών. ©UNHCR/Christos Tolis.

«Είμαστε όλοι πρόσφυγες», «Όλη η έκθεση είναι ένα γεγονός που σε φέρνει στη θέση του άλλου, it could be me», «Τo διαδραστικό έκθεμα ήταν συγκλονιστικό, για μια στιγμή, στην ασφάλεια ενός εκθεσιακού χώρου, ένιωσα ίσως λίγο πώς είναι να είσαι ανεπιθύμητος», είναι κάποια από τα σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών της έκθεσης. Το θέμα της έκθεσης άλλωστε είχε σκοπό να βάλει τον επισκέπτη στη διαδικασία να αναρωτηθεί κατά πόσο θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση ενός πρόσφυγα. Στη θέση ενός άντρα, μιας γυναίκας ή ενός παιδιού που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας του πολέμου ή διώξεων και αγγίζουν τα 60 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Υ.Α..

Όσοι οι πρόσφυγες, τόσες και οι ιστορίες του, αλλά με την ίδια κοινή αφετηρία: κανένας δεν θα επιχειρούσε το επικίνδυνο ταξίδι του ξεριζωμού αν δεν ήταν αναγκασμένος. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και από την εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων που έγινε στον ίδιο χώρο της Τεχνόπολης στις 21 Ιουνίου. Σε μια πολύχρωμη γιορτή με συζητήσεις, προβολές, κουζίνα και μουσικά συγκροτήματα, κοινότητες προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα και μη κυβερνητικές οργανώσεις τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και υπενθύμισαν την ανάγκη για έναν κόσμο αποδοχής και αλληλεγγύης.

η-ιστορία-των-προσφύγων-μέσα-από-τη-γλώσσα-των-τεχνών-5

Από αριστερά: Ζωγραφικά έργα του Jamal Ahmed, για τα οποία εξηγεί: «Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το πορτοκαλί. Στο Νταρφούρ οι άνθρωποι αγαπάνε το πορτοκαλί, συμβολίζει τον ήλιο, είναι ένα λαμπερό χρώμα» – Έργα μικτής τεχνικής από τους φιλοξενούμενους του ξενώνα «Ιόλαος». ©UNHCR/Yiorgos Kyvernitis.

η-ιστορία-των-προσφύγων-μέσα-από-τη-γλώσσα-των-τεχνών-trauma

η-ιστορία-των-προσφύγων-μέσα-από-τη-γλώσσα-των-τεχνών-6

Πυρογραφία σε ξύλο με τίτλο “Πολυξένη 1” από την Έλλη Βέλλιου. «Το έργο με το οποίο συμμετέχω στην έκθεση είναι αφιερωμένο στην οικογενειακή ιστορία της γιαγιάς μου από τη Σμύρνη. Ως στοιχείο ενός διαχρονικού πόνου που περνάει ασυνείδητα από γενιά σε γενιά», αναφέρει η καλλιτέχνης. ©UNHCR/Yiorgos Kyvernitis.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση:

John Bicknell, EseK_One (Βασίλης Έσεκ), Jamal Ahmed, Naimat Hassan, NAR, N_Grams, Serwan Sofi, Παναγιώτης Βελιανίτης – Χρήστος Τόλης, Έλλη Βέλλιου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Νατάσσα Ιωάννου, Κώστας Λάβδας, Στεφανία Μιζάρα, Μαρίτα Νιάκαρου, Παντελής Τσομπάνογλου, Παναγής Χρυσοβέργης, ενώ εκπροσωπήθηκε με εικαστικά έργα και ο ξενώνας “Iόλαος” της Α.Μ.Κ.Ε ΚΛΙΜΑΚΑ.

Πηγή: unhcr.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Η «σχεδία» της ντοπαμίνης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!