Η προστασία της εικόνας των παιδιών κατά την προεκλογική εκστρατεία

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, δημοσιοποιεί την επιστολή που έστειλε προς τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνταν στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον Ιανουάριο του 2015. Με την επιστολή του αυτή ο Συνήγορος είχε προτείνει να υπάρξει διακομματική συμφωνία για να αποφεύγεται η φωτογράφηση και μαγνητοσκόπηση των πολιτικών με παιδιά, καθώς και η εμφάνιση και συμμετοχή των παιδιών σε πολιτικά μηνύματα, διαφημίσεις, αφίσες, προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις.

Η Αρχή θεωρεί ότι η φροντίδα για το παιδί και τα δικαιώματά του, η οποία οφείλει μεταξύ άλλων να συγκαταλέγεται στις πολιτικές προτεραιότητες, δεν συμπίπτει με τη δημόσια χρήση της εικόνας του, η οποία θα πρέπει να οριοθετείται.

H Επιστολή του Συνηγόρου για την προστασία της εικόνας των παιδιών κατά την προεκλογική εκστρατεία έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε, ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Συνήγορος του Παιδιού, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την παρουσία των παιδιών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και  την προστασία της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψής τους από αυθαίρετες ή παράνομες  επεμβάσεις στην ιδιωτική τους ζωή, σύμφωνα και με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα  Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 16). Εκτός από τις συστάσεις που έχει απευθύνει η Αρχή προς τους αρμόδιους φορείς σε περιπτώσεις έκθεσης παιδιών θυμάτων ή δραστών, παιδιών που διαμένουν σε  ιδρύματα ή που έχουν εξαφανιστεί, ενδεικτικά αναφέρουμε και την πρόσφατη παρέμβασή μας σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή παιδιών σε ψυχαγωγικές εκπομπές, reality shows και διαφημίσεις, καθώς και την προστασία της  ιδιωτικής ζωής και της εικόνας των παιδιών [1].

Σε συνέχεια της συναφούς δράσης του και αποσκοπώντας συνολικότερα στην προστασία της παιδικής ηλικίας, ο Συνήγορος προτείνει διακομματική συμφωνία, ώστε να αποφεύγεται η αποφεύγεται η φωτογράφηση και μαγνητοσκόπηση των πολιτικών με παιδιά, καθώς και η εμφάνιση και συμμετοχή των παιδιών σε πολιτικά μηνύματα, διαφημίσεις, αφίσες, προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις.

Πάγια αντίληψη της Αρχής είναι ότι η φροντίδα για το παιδί και τα δικαιώματά του, η οποία οφείλει μεταξύ άλλων να συγκαταλέγεται στις πολιτικές προτεραιότητες, δεν συμπίπτει με τη δημόσια χρήση της εικόνας του, η οποία θα πρέπει να οριοθετείται.

[1] Σχετικές παρεμβάσεις της Αρχής: http://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el.optikoakoustika_mesa

Προσδοκώντας στην ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη  διάθεσή σας για τις αναγκαίες διευκρινίσεις, για τις οποίες μπορείτε να επικοινωνείτε και με το γραφείο του αρμόδιου Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού κου Γιώργου Μόσχου.

Πηγή: synigoros.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Τζούντιθ Μπάτλερ: "Το φεμινιστικό κίνημα της Χιλής είναι η «αριστερή πρωτοπορία»"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!