Ψυχολόγοι αναφέρουν τον χρωματισμό ως την καλύτερη εναλλακτική λύση για διαλογισμό

Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

Ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με τα χρώματα και τον χρωματισμό σχεδίων μέσα ή έξω από τις γραμμές, βοηθά στο να ξεκλειδώσει κανείς το δημιουργικό του δυναμικό καθώς και να ανακουφιστεί από το άγχος και την ένταση. Έτσι την συνιστούν για ενασχόληση ως τεχνική χαλάρωσης, σε συνδυασμό με ένα ήσυχο περιβάλλον και με χαλαρωτική μουσική.

χρωματισμόςΣύμφωνα με ψυχολόγους, υπάρχει ιστορικό μεταξύ του χρωματισμού και της χρήσης του για λόγους ψυχικής υγείας. Ο Καρλ Γιουνγκ προσπαθούσε να βάλει τους ασθενείς του να χρωματίζουν μάνταλα (σ.σ. γεωμετρικά σχέδια που συμβολίζουν το Σύμπαν) στα τέλη του περασμένου αιώνα, ως έναν τρόπο για να εστιάσουν στο υποσυνείδητό τους και να αφεθούν. Τα μάνταλα είναι κυκλικά σχέδια που απεικονίζουν την ολότητα του προσώπου που τα δημιουργεί και σύμφωνα με τον Γιούνγκ: “Μάνταλα είναι η ψυχολογική έκφραση του συνόλου του εαυτού” (σ.σ. Έρευνες της επιστήμης της ψυχολογίας και της ανάπτυξης του παιδιού αναφέρουν πως οι κύκλοι αποτελούν μέρος της θεμελιώδους διάρθρωσης της προσωπικής ταυτότητας). 

mandala-represent-connection-with-the-infinite

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η τεχνική του χρωματισμού συγκεντρώνει επίσης πολλές ακόμα ιδιότητες κατά του άγχους. Οι ειδικοί λένε ότι βοηθά στην ηρεμία της αμυγδαλής, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα και τις αισθήσεις και πως  μπορεί να προσφέρει μια ψυχική διαφυγή, μεταφέροντας το άτομο πίσω στις ξένοιαστες μέρες της παιδικής ηλικίας.

Adult-Mandala-Coloring-Pages-Free-Printo0ut

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  "Ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνικές πτυχές του Covid-19" της IASC

Κράτα το

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!