Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού 2015

Ελένη Τομπέα-Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού εορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου. Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως.

Ως προωρότητα ορίζεται η γέννηση – ζωντανών – μωρών πριν την ολοκλήρωση της 37ης εβδομάδας της κύησης.  Υπάρχουν υπο-κατηγορίες πρόωρων γεννήσεων βάσει της διάρκειας της κύησης:

  • Εξαιρετικά πρόωρη γέννηση: (<28 εβδομάδες)
  • Πολύ πρόωρη γέννηση: (28 to <32 weeks)
  • Μέτρια ως ήπια προωρότητα: 32 to <37 weeks)

Από αυτά τα πρόωρα μωρά, περίπου 1 εκατομμύριο πεθαίνουν λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την προωρότητα. Πάνω από το 75% αυτών των μωρών θα μπορούσαν να σωθούν μέσω της καλύτερης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα και φάρμακα τόσο για τα μωρά όσο και για τις μητέρες.

Οι επιπλοκές των πρόωρων γεννήσεων είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, τα μωρά που επιβιώνουν συχνά αντιμετωπίζουν χρόνιες αναπηρίες, όπως μαθησιακά προβλήματα, προβλήματα όρασης και ακοής, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται σε μαγάλο βαθμό.

Σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν τα αποτελέσματα των πρόωρων τοκετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε νέες συστάσεις για την διαχείριση των πρόωρων τοκετών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να σώζουν τις ζωές των πρόωρων μωρών και να βελτιώνουν την υγεία τους (recommendations on interventions to improve preterm birth outcomes). Πολλές από αυτές τις συστάσεις είναι απλά, αποδεδειγμένα και αποτελεσματικά μέτρα (cost-effective) τόσο για την μητέρα – για παράδειγμα ενέσεις στεροειδών πριν τη γέννα, αντιβιωτικά όταν σπάνε τα νερά και θεϊικό μαγνήσιο για την πρόληψη μελλοντικών νευρολογικών αναπηριών του παιδιού- όσο και μέτρα για το μωρό- για παράδειγμα η χρήση θερμοκοιτίδας, η ασφαλής χρήση οξυγόνου και η χρήση surfactant (ένα συγκεκριμένο φάρμακο) που βοηθά τα μωρά να αναπνέουν πιο εύκολα.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει σε ένα γενικό πλαίσιο τις συστάσεις του Π.Ο.Υ. :

Αυτές οι παρεμβάσεις συναντούνται επίσης στην ανανεωμένη Παγκόσμια Στρατηγική για την Υγεία των Γυναικών, των Παιδιών και των Εφήβων, έναν άξονα δράσης διάρκειας 15 ετών για την εξάλειψη των θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν και για την βελτίωση της υγείας των γυναικών, των μωρών και των εφήβων, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2015.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020: Πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την κατάσταση του τομέα της νοσηλευτικής

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!