H Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει την ηλεκτρονική βία κατά των γυναικών-δημοσιογράφων

 

Κάθε χρόνο, το Συμβούλιο Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εκστρατεία του ΟΗΕ για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας την εκστρατεία του για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δημοσιογράφων.

Η IFJ προτρέπει τους δημοσιογράφους και τα σωματεία τους, να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση κατά της βίας εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Η επικράτηση της βίας αυτής, η οποία καταγράφεται ανεπαρκώς σχεδόν σε όλο τον κόσμο , δείχνει πως σε παγκόσμιο επίπεδο, εκατομμύρια γυναίκες βιώνουν τη βία ή ζουν με τις συνέπειες αυτής.

Φέτος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει τα επιζήμια και ταχέως αυξανόμενα περιστατικά ηλεκτρονικής παρενόχλησης και απειλών, και τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες δημοσιογράφοι γίνονται “στόχοι” – συχνά για τον απλό λόγο ότι είναι οι γυναίκες του επαγγέλματος.

Σε κάθε χώρα του πλανήτη, όπου υπάρχουν διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, υφίστανται απειλές κατά δημοσιογράφων. Όσον αφορά τις γυναίκες δημοσιογράφους, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι συχνά λαμβάνει τη μορφή απειλών σεξουαλικής βίας και συχνότερα επεκτείνεται στα μέλη των οικογενειών τους.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τα αποτελέσματα μιας  πιλοτικής μελέτης συνεργασίας από την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία) και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde (Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο) αποκάλυψε περιπτώσεις όπου δημοσιογράφοι φοβούνταν για την προσωπική τους ασφάλεια, αναφέροντας απειλές κατά της ζωής τους και την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Αν και η μελέτη δεν διαχώριζε περιστατικά που στόχευαν ειδικά τις γυναίκες, ανέφερε ότι υπήρχαν σαφείς περιπτώσεις φανατικής, σεξιστικής, ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας. Ένας από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι η παρενόχληση “ήταν επίμονη, απειλητική, συγκεκριμένη και απαίσια. Ήταν φανερό ότι γινόταν παρακολούθηση των προσωπικών μου κινήσεων “.

Ενώ πολλοί απορρίπτουν τις επιπτώσεις της εν λόγω βίας, ή ακόμη χειρότερα, ισχυρίζονται πως πρόκειται απλώς για «ελευθερία του λόγου», στην πραγματικότητα αυτή η μορφή βίας μπορεί να αναστείλει την ελευθερία του λόγου, και να εξελιχθεί σε μια σοβαρή απειλή για μια ελεύθερη κοινωνία μέσω της αυτο-λογοκρισίας, της αποφυγής συγκεκριμένων ιστοριών ή γενικώς της αποφυγής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια αποφυγής των θυτών της ηλεκτρονικής βίας.

Είναι αρκετές χώρες και συνδικάτα, που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτή τη μορφή βίας, όμως αυτό δεν αρκεί. Γι’αυτό η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επικρότησε νωρίτερα αυτό το χρόνο, τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπηςη οποία θα καταγράφει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογραφών , του Άρθρου 19, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, υπό τη ρήτρα για την παρενόχληση στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένα ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός. 

Φέτος, η IFJ και το Συμβούλιο Φύλου της Ομοσπονδίας, καλεί  εκ νέου τους δημοσιογράφους, τα σωματεία τους και τους υποστηρικτές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τη βία κατά των γυναικών δημοσιογράφων, και να δείξουν την υποστήριξή τους για να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία, κάνοντας αναρτήσεις  με το συγκεκριμένο hashtag #IFJVAW. 

International Federation of Journalists on FB and Twitter

ifj.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διπλή γυναικοκτονία εν μέσω πανδημίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!