10 χάρτες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο

Ελένη Τομπέα-

Προβολή homolosine Goode

Goode_homolosine_projection_SW-1

Image credit: Strebe/Wikimedia Commons

Η πιο κοινή μορφή χάρτη, γνωστός ως χάρτης Mercator, στην πραγματικότητα είναι ανακριβής. Το πρόβλημα προκύπτει όταν προσπαθούμε να προβάλουμε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, όπως τη Γη, σε μια δισδιάστατη προβολή. Το αποτέλεσμα είναι ένας χάρτης που υπερβάλλει το μέγεθος των περιοχών που είναι πιο μακριά από τον ισημερινό. Η προβολή homolosine Goode δημιουργήθηκε για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα, παρέχοντας μια ακριβέστερη απεικόνιση της κλίμακας.

Μια νέα προοπτική της Αφρικής

africa size

Image credit: Kai Krause

Αυτή η εικόνα, που δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή γραφικών τεχνών Kai Krause, δείχνει το πραγματικό μέγεθος της Αφρικής. Η  Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, «χωρούν» κυριολεκτικά στο έδαφος της Αφρικής.

Εδώ κατοικεί το 5% του Παγκόσμιου Πληθυσμού

1353583112690530663

Image credit: Max Galka

Η κόκκινη κηλίδα στη Νότια Ασία δείχνει που ζει το 5% του κόσμου. Οι μπλε περιοχές δείχνουν ένα άλλο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι λευκές περιοχές δείχνουν που ζει το υπόλοιπο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κλίμακα του Παγκόσμιου Χάρτη Βάσει του μεγέθους των Πλυθυσμών

zQg1M2A

Image credit: TeaDranks / Reddit

Αυτό το infographic προσαρμόζει την κλίμακα του παγκόσμιου χάρτη ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Κάθε τετράγωνο του χάρτη εκπροσωπεί 500.000 ανθρώπους. Η Ινδία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες σε αυτόν τον χάρτη λόγω του μεγέθους των πληθυσμών τους, ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι η αύξηση σχεδόν κατά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ της δεύτερης πιο πυκνοκατοικημένη χώρας – της Ινδίας – με την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα – τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύγχρονα Σύνορα σε ένα προϊστορικό κόσμο

bt3gWZG

Image credit: Massimo Pietrobon

Η υπερήπειρος Παγγαία άρχισε να χωρίζεται περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο Massimo Pietrobon δημιούργησε ένα χάρτη για να δείξει πώς η σύγχρονη έννοια των εθνικών κρατών ταιριάζει με αυτήν της προϊστορικής επιφάνειας της γης.

Ποιος είναι συνδεδεμένος στο Internet;

2014-09-01_1422_0

Image credit: John Matherly

Ο χάρτης αυτός δείχνει το ποσοστό των ανθρώπων που συνδέονται στο διαδίκτυο. Οι περιοχές στο χάρτη που αποικονίζονται με έντονο κόκκινο χρώμα, είναι οι περιοχές οπου οι άνθρωποι συνδέονται περισσότερο στο internet. Για να δημιουργήσει αυτόν τον χάρτη, ο John Matherly, ιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Shodan, έστειλε «pings» (διαδικασία με την οποία επιβεβαιώνεται η σύνδεση με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή π.χ. μέσω Internet ή τοπικού δικτύου) σε κάθε διεύθυνση IP στο Internet και κατέγραψε την απόκριση τους. Η όλη διαδικασία διήρκεσε μόλις πέντε ώρες. (Σημείωση: Ο συγκεκριμένος χάρτη δημιουργήθηκε το 2014).

Χάρτης με εστίες ασθενειών

wWzFx2X

Image credit: Council of Foreign Relations

Αυτός ο διαδραστικός χάρτης, που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, χρησιμοποιεί στοιχεία από οργανώσεις υγείας και μέσα ενημέρωσης. Οι μπλε κουκκίδες δηλώνουν περιοχές με εστίες παρωτίτιδας, οι πράσινες αποτελούν εστίες κοκκύτη, οι εστίες πολιομυελίτιδας έχουν πορτοκαλί χρώμα, οι ροζ-μωβ κουκίδες δείχνουν εστίες της ερυθράς,  η  πιο θαμπή μωβ είναι εστία ιλαράς και οι κίτρινες κάποιας «άλλης» ασθένειας. Το πιο  θλιβερό στοιχείο αυτού του χάρτη είναι ότι όλες αυτές οι ασθένειες μπορούν εύκολα να προληφθούν με φθηνά εμβόλια, ωστόστο οι οικονομικές στερήσεις και οι πολιτιστικές πεποιθήσεις (όπως είναι το κίνημα αντι-εμβολιασμού) σημαίνει πως τα εμβόλια είναι ανύπαρκτα ή παραμένουν αχρησιμοποίητα.

Ένας χάρτης του Διαστήματος

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, αστροφυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Waterloo ανέπτυξαν τον πιο εκτεταμένο χάρτη του σύμπαντος, που γνωρίζουμε έως τώρα. Στον χάρτη, με το γαλάζιο χρώμα υποδεικνύεται η παρουσία των γαλαξιών, με το γαλάζιο προς λευκό η μεγαλύτερη συγκέντρωση γαλαξιών και οι κόκκινες περιοχές δείχνουν υπερσμήνη γαλαξιών. Οι ανεξερεύνητες περιοχές εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Ο χάρτης περιγράφει επίσης τη κίνηση αυτών των γαλαξιών, την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

SG Scan 1000kms smoothing from Guilhem Lavaux on Vimeo.

Πώς θα φαίνονται οι χάρτες εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμείνουν ανεξέλεγκτες

9U3A09B

Image credit: Carbon Central

Αυτός ο διαδραστικός χάρτης, σας επιτρέπει να εισάγετε τον ταχυδρομικό σας κώδικα και να δείτε πώς η στάθμη της θάλασσας θα αλλάξει στην περιοχή σας εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμείνουν ανεξέλεγκτες, σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου οι κυβερνήσεις και εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήσουν μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Live Χάρτης καιρού

9qBOo2h

Image credit: Cameron Beccario

Αυτός ο διαδραστικός χάρτης του Cameron Beccario προβάλλει ζωντανά τα δεδομένα του καιρού πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη. Ο χάρτης ανανεώνεται περίπου κάθε τρεις ώρες με δεδομένα όπως θερμοκρασίες, ο άνεμος, η υγρασία και πολλές άλλες μεταβλητές,  σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: iflscience.com

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!