Σχιζοφρένεια: Συμπτώματα-Αιτίες

Η σχιζοφρένεια είναι μια σχετικά σπάνια διαταραχή του εγκεφάλου η οποία επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Αυτή η σοβαρή νευρολογική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται μεταξύ των ηλικιών 16 και 30 ετών.

Η θεραπεία της σχιζοφρένειας είναι συνήθως υπό τη μορφή ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Οι περισσότερες φαρμακολογικές έρευνες επικεντρώνονται πλέον στην ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και ως εκ τούτου υπάρχει ενδιαφέρον για το ρόλο ορισμένων λιπαρών οξέων, τα οποία στηρίζουν τις οδούς των νευροδιαβιβαστών και την κυτταρική σηματοδότηση αποτελώντας φυσικά αντιφλεγμονώδη.

Συμπτώματα

Η σχιζοφρένεια αποτελεί ακόμα μια νόσος που εντοπίζεται και διαγιγνώσκεται δύσκολα, με το πρόβλημα αυτό να επιδεινώνεται από την αργή εξέλιξη της πάθησης του ατόμου. Η σχιζοφρένεια προσβάλλει τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές ενός ατόμου και παρουσιάζει μια σειρά από συμπτώματα που ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες.

Τα θετικά συμπτώματα αναφέρονται σε σκέψεις, συμπεριφορές και αντιλήψεις που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια και δεν βιώνονται από τον γενικό πληθυσμό. Αυτά τα συμπτώματα και η σοβαρότητα τους ποικίλλει σημαντικά και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές σκέψεις, όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις.

Τα αρνητικά συμπτώματα είναι η απουσία σκέψεων, αντιλήψεων ή συμπεριφορών που συνήθως υπάρχουν στα άτομα του γενικού πληθυσμού. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απόμακρη συμπεριφορά, έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους και τα πράγματα, έλλειψη προσοχής και λόγου, καθώς και μεγάλες περιόδους πλήρους ακινησίας.

Τα γενικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας, που μπορεί να επηρεάσουν όλους τους πάσχοντες περιλαμβάνουν την αδυναμία να σκεφτούν καθαρά, αδυναμία στον έλεγχο των συναισθημάτων, στη λήψη αποφάσεων και στη σχέση τους με τους άλλους. Πολλοί πάσχοντες βιώνουν σημαντικές μεταβολές στις αισθήσεις, δηλαδή επηρεάζεται η ικανότητά τους να ερμηνεύσουν και να ανταποκριθούν σωστά σε καταστάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη αδυναμία επικοινωνίας. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτο-αντίληψή τους και πολλοί πάσχοντες μπορεί να εμφανίσουν δραματικές αλλαγές στο συναίσθημα, στις κινήσεις και στη συμπεριφορά.

Αιτίες

Η αιτία της σχιζοφρένειας δεν είναι ακόμα γνωστή και φαίνεται να προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Τόσο η γενετική όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως η διατροφή) φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι πιο διαδεδομένη εντός των οικογενειών, καταδεικνύοντας την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης.

Έχουν βρεθεί αλλαγές στον τρόπο επεξεργασίας των λιπαρών οξέων (τα μεμονωμένα μόρια λίπους που απαρτίζουν τις μεμβράνες των κυττάρων) στη σχιζοφρένεια και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν πως η αντικατάσταση των συγκεκριμένων λιπών που επηρεάζονται είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι ανοσολογικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας. Λοιμώξεις κατά την κύηση, καθώς και υψηλά φλεγμονώδη σήματα αργότερα στη ζωή που τροποποιούν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και ως εκ τούτου τη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σχιζοφρενικές διαταραχές.

Πηγή: igennus.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Joker | Μία ταινία για το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!