Από την ισότητα στην βιαιότητα: Οι Διεθνείς Τάσεις στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Ελένη Τομπέα – Σύμφωνα με μια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον Ιούνιο, σχετικά με τις διακρίσεις και τη βία κατά ατόμων ΛΟΑΤ :

Από το 2011, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν βάναυσα, έπειτα από βίαιες επιθέσεις. Άλλες τεκμηριωμένες παραβιάσεις περιλαμβάνουν βασανιστήρια, αυθαίρετες κρατήσεις, άρνηση των δικαιωμάτων συνέρχεσαι και συνεταιρίζεσθαι και έκφρασης, καθώς και διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την στέγαση.

Υπήρχαν όμως και θετικά νέα για τους ανθρώπους LGBT το 2015. Τον Μάιο, το Μεξικό και η Ιρλανδία επέκτεινε το γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ένα μήνα αργότερα, η Μοζαμβίκη αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία, και το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε υπέρ της ισότητας του γάμου, επιτρέποντας ομόφυλους γάμους σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Μάλτα, η Ιρλανδία, και η Κολομβία διαχώρισαν όλες τη νομική διαδικασία για την αναγνώριση των transgender από τις ιατρικές διαδικασίες. Τον Ιούνιο, η Κολομβία έκανε μια κοινή δήλωση στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξ ονόματος 72 χωρών από όλες τις περιοχές του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση να σταματήσει η βία και οι διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Ακραία βία – και ταχεία πρόοδος

Η ακραία βία και η ταχεία πρόοδος προς την ισότητα είναι τα σημεία αναφοράς του 2015. Στα αρνητικά σημεία περιλαμβάνονται τα προτεινόμενα σχέδια νόμου στην Κιργιζία, το Καζακστάν και Λευκορωσία, που θα μιμούνται το διαβότητο νόμο της Ρωσίας «προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας»,  με τον καθορισμό κυρώσεων για την παροχή αντικειμενικών ή θετικών πληροφοριών σχετικά με την ομοφυλοφιλία.

Όσον αφορά τις γυναίκες τρανσέξουαλ, ένα μαλαισιανό ομοσπονδιακό δικαστήριο αντέστρεψε την απόφαση του για αντισυνταγματική διάταξη της Σαρία (ισλαμικό δίκαιο) που απαγορεύει «έναν άνδρα να ποζάρει ως γυναίκα», και οι θρησκευτικές αρχές συνέχισαν να συλλαμβάνουν τις τρανσέξουαλ γυναίκες. Στην επαρχία Aceh της Ινδονησίας και στο Μπρουνέι, νέοι νόμοι της Σαρία καλούν σε δημόσιο μαστίγωμα, φυλάκιση, ακόμη και θανατική ποινή για τη συνεύρεση ατόμων του ιδίου φύλου. Η Αίγυπτος φυλάκισε ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες τρανσέξουαλ με την κατηγορία της «ακολασίας» και το Μαρόκο προχώρησε σε συστηματικές φυλακίσεις με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.

Οι ΛΟΑΤ στη Νιγηρία βίωσαν βία και κακοποίηση κάτω από τη σκιά ενός ακραίου νόμου. Στην Γκάμπια, το σπίτι της Aφρικανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των λαών, γκέι και λεσβίες διέφυγαν λόγω καταστολής που είχε ως αίτιο πολιτικά κίνητρα. Στις ΗΠΑ, μετά από μια εκστρατεία εναντίον των τρανσέξουαλ ατόμων, ψηφοφόροι στην πόλη του Χιούστον απέρριψαν ένα διάταγμα απαγόρευσης των διακρίσεων που θα εμπόδιζε τη διάκριση όχι μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και των διακρίσεων λόγω φυλής, ηλικίας και άλλων κατηγοριών.

Στη Σλοβενία, σε δημοψήφισμα, καταργήθηκε ο ομόφυλος γάμος, μόλις λίγους μήνες μετά την επέκταση του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια από το Κοινοβούλιο.

Στα θετικά σημεία κατά τη διάρκεια του έτους περιλαμβάνεται η πρόοδος για τα διαφυλικά άτομα στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, όπου νομικές εξελίξεις κράτησαν την υπόσχεση για αυξημένη προστασία και κοινωνική ένταξη.

ΛΟΑΤ ομάδες στην Κένυα και Τυνησία έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να λειτουργήσουν ως σύλλογος σε μια σημαντική διεκδίκηση του δικαιώματός τους. Το Μαλάουι πραγματοποίησε αναστολή των συλλήψεων για συναινετική ερωτική συνεύρεση ομόφυλων, εν αναμονή μιας αναθεώρησης του Δικαστηρίου κατά το οποίο ακτιβιστές αμφισβήτησαν τους νόμους που διαιωνίζουν αυτές τις διακρίσεις. Και στο Σύνταγμα του Νεπάλ περιλαμβάνεται πλέον μια ρήτρα προστασίας για τις σεξουαλικές και φυλετικές μειονότητες.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των LGBT στον τομέα της εργασίας

Γιατί η ΛΟΑΤ ισότητα εξακολουθεί να αποτελεί φλέγον ζήτημα στον εργασιακό χώρο; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών υποστηρίζουν ήδη τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ υπαλλήλων τους. Το 93% των εταιρείων στην λίστα του Fortune 500 (σ.σ. Το The Fortune 500 είναι μια ετήσια λίστα που συντάσσει και δημοσιεύει το περιοδικό Fortune, κατατάσσοντας τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ σύμφωνα με τα συνολικά έσοδα  τους για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ το 75% αυτών των εταιρειών εφαρμόζουν πολιτικές κατά των διακρίσεων που σχετίζονται με την ταυτότητα του φύλου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι εταιρείες αυτές λειτουργούν σε μια παγκόσμια αγορά και πως 75 χώρες έχουν νόμους που ποινικοποιούν τη ερωτική συνεύρεση από άτομα του ιδίου φύλου. Σε οκτώ χώρες, η σεξουαλική συνεύρεση ατόμων του ιδίου φύλου τιμωρείται με θάνατο.

9zerobCVLxb6nl5ArA1nMYCwER3OUrkyoR1AS351wv8

Πολλές από τις εταιρείες του Fortune 500 που απαγορεύουν τις διακρίσεις είναι επίσης μέλη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποίησε μια σερά συζητήσεων για θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤ κοινότητα φέτος στο Νταβός. Οι συμμετέχουσες εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση σε χώρες ανά τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που περιγράφονται στην τελευταία έκθεση του Center for Talent Innovation, «“Out in the World: Securing LGBT Rights in the Global Marketplace,” τα οποία παρουσιάστηκαν στο Νταβός.

Πηγές στοιχείων από το World Economic Forum

socialpolicy.gr

Save

Save

Save

Save

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξoυαλικής Βίας κατά τη διάρκεια των Ενόπλων Συγκρούσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!