Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: Δίκαιο ή Ισόνομο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης;

Του Ανδρέα Ντούνη

Αρχισυντάκτη του socialpolicy.gr

Κάτοχος ΜΔΕ Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού νόμου έφερε στο προσκήνιο πέραν των συζητήσεων για το ίδιο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, και τον διάλογο σχετικά με τον δίκαιο ή άδικο χαρακτήρα των μέτρων. Επιπρόσθετα, επικοινωνιακή πολιτική στελεχών της κυβέρνησης υπήρξε ο «κοινωνικός» χαρακτήρας της μεταρρύθμισης που συνδυάζει την «ισότητα» με την «κοινωνική δικαιοσύνη». Κατά πόσον, όμως, μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο αυτές έννοιες κατά τον σχεδιασμό μέτρων; Ισχύει ένας τέτοιος συγκερασμός στο εν λόγω προσχέδιο νόμου;

 

***

Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιδιώκει και στοχεύει να έχει κοινωνικό πρόσημο, προς την επίτευξη της αναδιανομής από τα πλουσιότερα στα φτωχότερα στρώματα με τον συγκερασμό της ισότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπό ένα ενοποιητικό – εξισωτικό πλαίσιο.

Όμως, το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού νόμου έφερε στο προσκήνιο έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με τον άδικο χαρακτήρα των μέτρων αλλά και τις ανισότητες που εντοπίζονται. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εντοπίσω ορισμένες αντιφάσεις:

(α) Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης αν και εξισώνει τις παροχές, παράλληλα οδηγεί σε αδικίες ως προς τον άξονα των διαφοροποιήσεων των καταβαλλόμενων εισφορών.

(β) Η καταβολή των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών/ αυταπασχολούμενων στη βάση του εισοδήματος αν και είναι κοινωνικά δίκαιη και αναδιανεμητική προς όφελος των χαμηλότερων εισοδημάτων και πέραν άλλων προβλημάτων δημιουργεί παράλληλα μεγάλες ανισότητες ως προς το «καθαρό ποσό εισφορών» και εμφανίζει οιωνεί δημευτικό χαρακτήρα.

(γ) Το τελικό ποσό των συντάξιμων αποδοχών αν και δίκαιο (συνυπολογισμών ετών εργασίας και καταβληθέντων εισφορών) είναι άνισο – ειδικότερα αν σκεφθούμε το γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο της επισφαλούς απασχόλησης για αρκετές επαγγελματικές ομάδες – και τις διακοπές στα χρονικά διαστήματα απασχόλησης.

Με αυτές τις σύντομες επισημάνσεις, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αν και η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση προωθήθηκε με στόχο να προσεγγίσει ταυτόχρονα τους άξονες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι πολύ δύσκολο να συγκεράσει και τους δύο διατηρώντας παράλληλα την βιωσιμότητά του και μη-εγείροντας κοινωνικές διαμαρτυρίες.

 

****

Σύλλογος Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής/ socialpolicy.gr

– Εφημερίδα Βήματος Διαλόγου για την Κοινωνική Πολιτική –

Φύλλο 1 / Αφιέρωμα Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση

 

Διαβάστε Επίσης  Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη Φινλανδία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!