Εξετάζοντας τη Γερμανία με την ματιά του πρόσφυγα (βίντεο)

 

Ένας Σύριος πρόσφυγας στη Γερμανία δείχνει στους ντόπιους και στους μετανάστες ότι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο είναι μέσω του χιούμορ.

Ο Firas Alshater, φοιτητής δραματικής σχολής και σκηνοθέτης, πρωταγωνιστεί σε μια νέα σειρά βίντεο στο YouTube, εξερευνώντας τη γερμανική κοινωνία από την πλευρά του πρόσφυγα. Η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2016 από την ιστοσελίδα Zukar, μια ιστοσελίδα που δημοσιεύει συμβουλές για τους νέους πρόσφυγες στη Γερμανία, με τίτλο «Ποιοι είναι αυτοί οι Γερμανοί;” (“Who are those Germans?”).

Στο βίντεο, ο Alshater διεξάγει ένα κοινωνικό πείραμα για τον τρόπο με τον οποίο οι απλοί Γερμανοί αντιδρούν στους πρόσφυγες. Στέκεται, με δεμένα μάτια, στη μέση της Alexanderplatz, μια μεγάλη δημόσια πλατεία του Βερολίνου, δίπλα σε μια πινακίδα που γράφει στα γερμανικά “Eίμαι ένας Σύριος πρόσφυγας. Σου έχω εμπιστοσύνη — Εσύ με εμπιστεύεσαι; Αγκάλιασε με!”

“Έφτιαξα αυτό το βίντεο για να δείξω στον κόσμο ότι οι Γερμανοί είναι διαφορετικοί, και, επίσης, ότι και οι πρόσφυγες δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι Γερμανοί είναι Ναζί, ή ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι Firas (σ.σ. χρησιμοποίησε το όνομα του ως παράδειγμα), επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί και όλοι μας χρειαζόμαστε χρόνο για να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο και να συνυπάρξουμε μαζί.”

Η γερμανική κοινωνία έχει διχαστεί βαθιά με το ζήτημα της εισροής των προσφύγων και των μεταναστών, με περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εισέρχονται στη χώρα το περασμένο έτος. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF, η δημοτικότητα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έθεσε την πολιτική ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες , έχει πέσει στο 46%, το χαμηλότερο ποσοστό μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο Alshater λέει πως το βίντεο του, το οποίο  συγκέντρωσε σχεδόν 400.000 προβολές στο YouTube και στο Facebook, έχει κερδίσει ακόμα και την υποστήριξη των ανθρώπων που αρχικά ήταν ενάντια στο καλωσόρισμα των προσφύγων στη χώρα. Όπως σημειώνει ο ίδιος, κάποιος του είπε “Εγώ κανονικά είμαι ενάντια στους πρόσφυγες αλλά με εξέπληξες, και θέλω να σε παρακολουθήσω και να δω τι θα κάνεις στη συνέχεια “.

Ο Alshater μπορεί να είναι μόνο 24 ετών, αλλά έχει περάσει πολλά. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για εννέα μήνες λόγω της βοήθειας του στην οργάνωση και συμμετοχή  διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Συρίας – στη Δαμασκό, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ. Στη φυλακή βασανίστηκε με ηλεκτροσόκ, υπέστη ξυλοδαρμούς με καλώδια, και οι αξιωματικοί έσβηναν τσιγάρα πάνω στο σώμα του.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Alshater μετακινήθηκε στο βόρειο τμήμα της Συρίας για να εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και φωτογράφος, και από εκεί έφθασε στο Βερολίνο τον Μάιο του 2013 για να εργαστεί σε μια ταινία με μια γερμανική εταιρεία παραγωγής. Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν είχε προγραμματίσει να μείνει στη Γερμανία για πολύ καιρό, όμως αργότερα αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για άσυλο στη χώρα, καθώς το αυτο-αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος μεγάλωσε την ισχύ του στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου ζούσε.

Άσυλο του χορηγήθηκε έξι μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 2013. Ο ίδιος ανέφερε πως η διαδικασία ασύλου στη Γερμανία πιθανόν να διαρκεί πολύ περισσότερο σήμερα.

Τώρα, ο Alshater ετοιμάζεται να ξεκινήσει σπουδές αυτό το φθινόπωρο στην Ακαδημία Konrad Wolf Academy, μια σχολή κινηματογράφου έξω από το Βερολίνο. Επίσης, όπως επιβεβαίωσε ο συμπαραγωγός του,  θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10 ακόμα βίντεο για την ιστοσελίδα Zukar.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε ένα δεύτερο βίντεο στο κανάλι Zukar, ως μέρος της εκστρατείας #YouGeHa, μια εκστρατεία του YouTube που αφορά το ρατσισμό και την ξενοφοβία στη Γερμανία. Στο βίντεο, ο Alshater καταδεικνύει τη δυσκολία του να ζητήσει κανείς άσυλο στη Γερμανία … χρησιμοποιώντας τις γάτες.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κάλεσμα για οικονομική και υλική στήριξη των ευάλωτων ομάδων από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!