Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ: «Η ΕΕ δεν καθορίζει δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις»

«Η ΕΕ δεν καθορίζει δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις«. Αυτό κυνικά απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» που αναδείκνυε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τα επιτακτικά προβλήματά τους και το δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μάλιστα προκλητικά καλεί «τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου» για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δήμους και άλλες υπηρεσίες και πετάγονται στο δρόμο χωρίς επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασή τους για να έρθει η επόμενη φουρνιά, ανακυκλώνοντας την ανεργία, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησής της.

Η Ευρ. Επιτροπή έκανε δε γαργάρα το αίτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων τους, παραπέμποντας στις καλένδες το ζήτημα και λέγοντας ότι «θα ζητήσει πληροφορίες από τις εθνικές αρχές».

Αν και είναι γνωστός ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ, δεν παύει η απάντηση αυτή να είναι μια ωμή και προκλητική τοποθέτηση που δεν αφήνει σε κανέναν αμφιβολία για το ρόλο της: ενάντια στους εργαζόμενους για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου… Αυτά βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλά κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σπεύδει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, μετατρέποντας τη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους.

Πίσω από τα πολλά και παχιά λόγια για το δήθεν ενδιαφέρον της για την «απασχόληση» και την καταπολέμηση της ανεργίας, η ΕΕ δια στόματος Ευρ. Επιτροπής αποκαλύπτει τι επιδιώκει για τους εργαζόμενους: μισθούς – ψίχουλα, τετράωρα, πεντάμηνα, ωράρια – λάστιχο, συμβόλαια της μιας ημέρας. Αυτό σημαίνει γενικευμένη ανασφάλεια για ένα κομμάτι ψωμί που  χαρίζει αμύθητα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους που πριμοδοτούνται  με φορολογικά κι άλλα προνόμια από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα εξασφαλίσουν πραγματικά σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που θα υπηρετεί τις ανάγκες τους, παίρνοντας οι ίδιοι την εξουσία για να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, για να αποδεσμευτεί ο λαός μας από την ΕΕ και τις άλλες διακρατικές συμμαχίες του κεφαλαίου.

europarl.gr

Διαβάστε Επίσης  All Families Speak Out to safeguard a social, inclusive and democratic Europe!

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!