Μία συγκριτική μελέτη των Μεθόδων Μέτρησης της Έλλειψης Στέγης στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη – Σύνοψη

 

Alison Smith

Σύνοψη – Οι ολοκληρωμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης, που συχνά εκκινούν από το τοπικό επίπεδο, είναι ολοένα και συχνότερες στον Καναδά, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Αυτά τα φιλόδοξα (κοινωνικά) προγράμματα, πολλά εκ των οποίων στοχεύουν στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης, «δεσμεύονται» για την μέτρηση της επιτυχίας τους και την ανανέωση των δράσεών τους σε συνδυασμό με τις τάσεις και τα δεδομένα που συλλέγονται αναφορικά με τους αριθμούς των αστέγων. Καθώς οι μετρήσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνές, είναι αναπόφευκτο ότι θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για να εντοπίσουν τις αλλαγές εντός μίας συγκεκριμένης πόλης, αλλά και για να συγκρίνουν την κατάσταση της έλλειψης στέγης σε διαφορετικές πόλεις.

Αυτό το άρθρο πραγματοποιεί το εξής ερώτημα: μπορούμε να συγκρίνουμε το φαινόμενο της έλλειψης στέγης από την μία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;

Συγκρίνει τους ορισμούς της έλλειψης στέγης και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρησή της στην Νέα Υόρκη, το Μόντρεαλ, τις Βρυξέλλες και την Δανία, και ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν να συγκριθεί η κατάσταση της έλλειψης στέγης εντός της Βόρειας Αμερικής και εντός της Ευρώπης.

Οι Δι-ατλαντικές συγκρίσεις είναι πιο δύσκολες αλλά όχι απίθανες. Θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στις μεθοδολογικές  διαφορές και στις διαφορές ορισμών που επηρεάζουν το ποιος προσμετράται ως άστεγος και ποιος όχι.

Η Μεθοδολογία Μέτρησης Point in Time – Περιορισμοί

Οι μετρήσεις μέσω της μεθοδολογίας PointinTime – { PiT Counts } αναγνωρίζονται πάντα ως υπο-εκτιμήσεις του άστεγου πληθυσμού (City of Toronto 2013; Busch-Geertsema et al., 2014; Gaetz et al., 2014; Greater Vancouver Regional Steering Committee on Homelessness, 2014; Latimer et al., 2015; Turner, 2015a). Μία από τις αιτίες αυτού είναι ότι όσοι κοιμούνται στο δρόμο (rough sleepers) μπορεί να μην είναι ορατοί κατά τη διάρκεια της νυχτερινής καταμέτρησης.

Ένα παράδειγμα είναι όσοι κοιμούνται σε κτήρια που έχουν καταληφθεί ή όσοι έχουν την δυνατότητα να βρουν ένα μέρος για να κοιμηθούν το οποίο είναι κατά πολύ εκτός της κοινής θέας (Hopper et al., 2008). Εάν δεν μπορούμε να τους δούμε, πολύ απλά δεν μπορούμε να τους συμπεριλάβουμε στη σχετική μέτρηση.

Πηγή: Alison Smith, Can We Compare Homelessness Across the Atlantic? A Comparative Study of Methods for Measuring Homelessness in North America and Europe, European Journal of Homelessness _ Volume 9, No. 2, December 2015

Διαβάστε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ

Διαβάστε Επίσης  Επικαιροποιημένη Κωδικοποίηση για τη Νομοθεσία της Ισότητας των Φύλων από τον Ιούλιο 2013

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!